Denne uken kommer HTC One (M8) i butikkhyllene. Den er arvtakeren etter HTC One (M7) som jeg kåret til årets telefon i 2013. Trass i lovord i media har ikke HTC klart å konkurrere i butikkene med Apple og Samsung, men skal du kjøpe ny smarttelefon i år bør du helt klart vurdere denne før du bestemmer deg.
Design
HTC sier at de ikke har til hensikt å være med på et kappløp hvor tekniske spesifikasjoner skal veie tyngst. Deres mål er å lage «vakre produkter som skaper gode brukeropplevelser». Og denne visjonen leverer de på.
HTC One er frest ut av ett stykke aluminium som dekker baksiden og kantene. Dette gir en telefon helt uten svikt eller knirk. Baksiden er børstet for å gi et eksklusivt uttrykk, og etter min mening ser telefonen veldig pen ut. Børstingen er imidlertid så mikroskopisk at den bare kan ses, men ikke føles. Det gjør at telefonen blir litt glatt i hånden, og siden den er ganske tung slipper den av og til lett.
På forsiden er en fem tommer stor skjerm, dekket av ripefritt, herdet glass. To store stereohøyttalere er også plassert på fronten, så de kan sende lyden direkte mot brukeren.
På baksiden legger man også merke til at det sitter to kameraobjektiver og en blits med to farger.
Jeg får en følelse av at HTC beveger seg i samme retning som Apple med sin design. Eksklusive materialer og minimalistisk, funksjonelt uttrykk er i sentrum.
Multimedia
Kameraet i M8 er omtrent det samme som i fjorårets M7-utgave av HTC One. Det er et såkalt ultrapiksel kamera, som betyr at bildepunktene i brikken som fanger opp lyset som kommer gjennom objektivet er større enn normalt. Ifølge HTC slipper en ultrapiksel gjennom tre ganger så mye lys på en gitt tid som en normal piksel. Dette skal føre til raskere lukkerhastigheter og flere muligheter til å justere fokusdybde. Spesielt i lav belysning kommer denne teknologien til sin rett.
HTC har også lagt til et ekstra objektiv på baksiden av telefonen. Det tar ikke bilder, men brukes til å måle dybde og bevegelse. Med mer nøyaktig informasjon om dybde og bevegelse kan telefonen lage bilder som gir helt andre redigeringsmuligheter enn tradisjonelle mobilkamera.
Bildene HTC One tar blir skarpe, detaljerte og de har naturlige farger. Autofokus endres på 0,3 sekunder og man har rikelig med redigeringsmuligheter i etterkant. Andre gode kameratelefoner, som Nokias Lumia-telefoner, krever at man velger spesialeffekt før man tar bilder og separerer effektene i ulike apper. Hos HTC kan man gjøre alt med nesten alle bilder man tar.
Lydmessig er HTC helt overlegne i øyeblikket. De har den mest avanserte forsterkeren som sitter i en smarttelefon, og det høres svært godt når man spiller musikk eller ser film. Jo bedre høyttalere eller hodetelefoner, jo bedre uttelling får man.
Brukeropplevelse
Den generelle brukeropplevelsen, eller det grafiske grensesnittet, er kanskje det HTC har vært mest kjent for. De fortsetter på rett spor med M8-generasjonen, men det har ikke skjedd så veldig store ting siden sist.
Hovedsakelig er det snakk om en grafisk ansiktsløftning som gir et mer minimalistisk, men fargerikt utrykk enn tidligere. Også her har HTC gått i samme retning som Iphone.
Uansett, det er fortsatt den mest brukervennlige Android-telefonen på markedet. Selv om Sony puster HTC i nakken på dette området.
Konklusjon
HTC One M8 er kanskje litt skuffende for enkelte siden den er så lik forgjengeren. Men forgjengeren var til gjengjeld 2013s mest premierte telefon i verden. HT leverer et bunnsolid produkt, som alle bør vurdere når de skal bytte smarttelefon i år.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.