Samsung og Apple har mobilbrukerne i sin hule hånd, og konkurrentene må slåss om smuler i markedet. LG har jobbet hardt for å gjøre sin G5-telefon unik, men den mest unike funksjonen telefonen har er også det som stopper telefonen fra en toppkarakter.

Batteriet festes til de utskiftbare modulene. Nederst er standardmodulen uten ekstra funksjonalitet. Øverst er Cam Plus som gir et bedre fotogrep. Foto: Magnus Eidem
Batteriet festes til de utskiftbare modulene. Nederst er standardmodulen uten ekstra funksjonalitet. Øverst er Cam Plus som gir et bedre fotogrep. Foto: Magnus Eidem (Foto: Oslo, 14.09.16: LG G5 med moduler. Magnus Eidem)
Moduler

Det unike med LG G5 er en modulær design. Bunnen på telefonen kan byttes ut med alternative moduler med ulike funksjoner. Det finnes en kameramodul for bedre kamerakontroll (men ikke bedre bilder) og en hi-fi-modul for bedre lyd laget i samarbeid med B&O Play. Men merkelig nok finnes ingen modul for ekstra batteri.

Et VR-visir og et 360-graders kamera selges også som tilbehør, men disse bruker ikke modulporten.

For å bytte modul må man trekke bunnen ut av telefonen. Batteriet følger med modulen, så telefonen slås av når man bytter.

Vi har bare testet kameragrepet. Det gir ikke noe ekstra kamera, bare et grep med egen kameraknapp og zoom. I tillegg har modulen et eget batteri. Vi testet to kameramoduler, men fikk ingen av dem til å virke.

Hi-fi-modulen virker som en mye bedre idé, men denne var dessverre ikke tilgjengelig. Hi-fi-modulen er laget av B&O Play og har en innebygget forsterker og 32-bits DAC. Erfaringsmessig gir dette et vesentlig løft til lydkvaliteten, spesielt om man har gode hodetelefoner. Men denne modulen koster 1700 kroner ekstra.

Modultanken er interessant. Man kan legge litt ekstra i den funksjonen man er mest opptatt av. Men i praksis er ikke modulene veldig attraktive for folk flest, og da forsvinner også nytten.

Metallkabinettet beskytter godt og de to kameraene på baksiden gir mulighet for både portretter og landskapsbilder. Foto: Magnus Eidem
Metallkabinettet beskytter godt og de to kameraene på baksiden gir mulighet for både portretter og landskapsbilder. Foto: Magnus Eidem (Foto: Oslo, 14.09.16: LG G5. Magnus Eidem)
Design

LG G5 er en flott designet telefon. Kabinettet er en metallegering som er solid og pen. Glasset over skjermen er svakt buet på toppen og skjermen går sømløst over i kabinettet.

På baksiden sitter en fingerskanner og hjem-knapp. Fingerskanneren er rask og presis og godt plassert.

Telefonen har også to kamera på baksiden. Et med normal vinkel og et vidvinkel-kamera med 135 graders vinkel. På fronten sitter et selfie-kamera som vanlig.

Det er ingen knapper på fronten, men volumkontroller sitter på venstre side.

Cam Plus-modulen gir ikke bedre bilder, bare større kontroll når man fotograferer. Hvis man får den til å virke da. Det gjorde ikke vi. Foto: Magnus Eidem
Cam Plus-modulen gir ikke bedre bilder, bare større kontroll når man fotograferer. Hvis man får den til å virke da. Det gjorde ikke vi. Foto: Magnus Eidem (Foto: Oslo, 14.09.16: LG G5. Magnus Eidem)
Multimedia

LG er flinke på kamera og G5 er intet unntak. De to kameraene på baksiden utfyller hverandre godt og gir mulighet til både gode portretter og landskapsbilder. G5 har en laser autofokus som hjelper å finne objekter på kort avstand i mørket, en vanskelig utfordring for en telefon.

Bildene blir skarpe og detaljerte og den automatiske fargejusteringen (hvitbalanse) er god.

Det finnes noen ulike kameramodus å leke med for kreative effekter. Alt i alt er dette en meget god kameratelefon.

Lyden er en annen sak. Ytelsen til den integrerte lydprosessoren er temmelig begrenset. Uten hi-fi-modulen er dette ikke rett telefon for dem som prioriterer god lyd.

Samtalekvaliteten er heller ikke imponerende. Etter å ha byttet bunnmodulen noen ganger begynte også mikrofonen å svikte litt.

Brukeropplevelse

LG G5 er en ganske ordinær telefon når man ikke bruker moduler. Skjermen er god og fingerskanneren låser den opp raskt samtidig som man skrur den på.

Dessverre er ikke standardappene til LG spesielt engasjerende og e-postmodulen er ikke optimal for dem som får mye e-post.

G5 spiser opp batteriet ganske raskt også, så her bør man ikke være langt fra laderen utpå dagen.

Konklusjon

LG G5 er en telefon med god skjerm, gode kamera og muligheten for god lyd for 1700 kroner ekstra. Men til den prisen er den ikke lenger en rimelig utfordrer til mer spennende telefoner fra konkurrentene.

Hi-fi-modulen kan gjøre telefonen attraktiv for enkelte, men utover det er det i hovedsak prisen som gjør den attraktiv. 4500 kroner for en toppmodell er rimelig.

Les også:
Vipper Bose ned fra tronen dnPlus
Leica på mobilen dnPlus
Her er det noe som skurrer dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.