Ingen selger flere smarttelefoner enn Samsung, og den modellen Samsung selger klart mest av er Galaxy S-serien. I mine tester har jeg alltid understreket at selv om Samsung selger mest, er de ikke nødvendigvis best. Men S6-telefonene er ikke som sine forgjengere.

Samsung Galaxy S6 kommer i to varianter. Den «vanlige» utgaven, som også kalles «S6 flat», og en helt ny designvariant, «S6 edge». Foruten designen og de forskjellene den medfører, er telefonene helt like, så det er kun i dette avsnittet at jeg skiller mellom dem.

Design

Begge S6-telefonene har fått en skikkelig designoverhaling. Dette er veldig bra, for en kjedelig og billig design har vært en av mine hovedkritikker mot telefonene tidligere. Nå er begge hovedsakelig utført i to materialer, aluminium og herdet glass. De er lette og solide, men ikke minst også veldig lekre å se på. Endelig har S-serien fått et utseende som er like eksklusivt som prisen tilsier. Jeg blir overrasket av den lave vekten i lys av at dette er telefoner med 5,1 tommers skjerm.

S6 flat er lett gjenkjennelig som en Galaxy S-telefon. Selv om materialene er nye, er det i hovedsak den samme formen.

S6 edge er noe helt nytt. Her har Samsung brettet skjermen rundt kantene på begge sider av telefonen.

Det har aldri vært gjort før.

På Note 4 hadde Samsung en egen kantskjerm på den ene siden, men på S6 edge er det én skjerm som er bøyd. Man kan spørre seg hvorfor dette er lurt, og svaret er at det ser veldig bra ut samtidig som at kantene åpner for ny funksjonalitet.

Skjermen er som vanlig et sterkt kort. Den har en oppløsning på 2560x1440 billedpunkter. Teknologien er Samsungs egen Super amoled-teknologi, som gir et fantastisk skarpt bilde.

Fingerskanneren i knappen på forsiden er nå basert på trykk i stedet for sveiping, noe som er et klokt valg av Samsung.

Multimedia

Kamera er veldig viktig for mange når de velger telefon. På Samsung Galaxy S6 får man mye for pengene. For det første har det blitt veldig raskt å starte, ifølge Samsung selv tar det bare 0,7 sekunder før man er klar til å ta første bilde. Vanskelig å måle, men testen viser at det helt klart er veldig raskt. Det går også veldig raskt å skifte fokus, og S6 kan til og med følge et bevegelig motiv så det alltid er i fokus.

Bildene blir gode, bedre enn før, og er stort sett både skarpe og fargeekte. Vi kommer med en grundigere gjennomgang av kameraet i en egen duell mellom flere toppmodeller i nær fremtid.

Samsung har en rekke måter å tilpasse lyden som komme ut av telefonen på. Man kan blant annet få tilpasset lyden til ens egen hørsel og hodetelefonene man bruker. Totalt sett oppleves lyden som bra, men ikke fantastisk.

Det som imidlertid er fantastisk er å se film på den ultraskarpe skjermen.

Brukeropplevelse

På brukeropplevelse har Samsung også gjort en stor forandring. De har endret sin strategi for programvare og funksjonalitet, og fokuserer nå mindre på å pakke telefonen full av sensorer og små funksjoner som er imponerende på papiret, men som ingen i praksis bruker.

De har også kuttet ut nesten alt av ekstra medfølgende apper, noe de hadde mye av før. Slike medfølgende apper kunne ofte ikke slettes av brukeren og man visste egentlig lite om hvorvidt de ble brukt til sporing og analyse av telefonbruken.

På S6-telefonene er det nesten ingen apper igjen, og de som er der, kan stort sett fjernes om brukeren ønsker det. Vil man ha tips til apper som Samsung anbefaler, ligger disse i en egen mappe.

Generelt sett er brukervennligheten den beste noensinne for Samsungs del. En overhaling av grafikken gjør alt litt enklere og penere, og systemet flyter utrolig greit. E-postappen har fått en del egne funksjoner som er svært bra, og kalenderen er mer oversiktlig enn noensinne.

Konklusjon

Med Galaxy S6 og S6 edge har Samsung fjernet så å si alt vi har kritisert dem for tidligere. Det er nå en eksklusiv, lekker og solid telefon med ypperlig skjerm, godt kamera og god brukervennlighet. At den kommer i to prisklasser er også en fordel. Dette er utvilsomt Samsungs beste flaggskip noensinne.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.