Sonys strategi om å levere en ny toppmodell hver sjette måned har både fordeler og ulemper. Ofte er det liten forskjell mellom modellene, og den korte utviklingstiden har gitt noen utfordringer programvaremessig .Men med Xperia Z5 treffer de midt i blinken på alle de viktigste funksjonene for folk flest.
Design
Sony har beholdt sitt ganske vinkelrette og flate designuttrykk fra tidligere modeller. På en så stor telefon som Z5 betyr det for mange at man ofte må bruke begge hendene. For de som ikke ønsker en tohåndstelefon har Sony laget Z5 Compact, som er nesten en centimeter smalere og en centimeter kortere.
Xperia Z5 har fått nytt bakdeksel og nye farger. Bakdekselet er nå langt mindre glatt, noe som merkes godt når man har telefonen i hånden.Den kanskje viktigste nyheten i Z5 er fingerskanneren som sitter i strømknappen. Sony har fortsatt knappen midt på høyre side av telefonen, så det blir ulik brukeropplevelse her om man er høyre- eller venstrehendt. Men det fungerer uansett. Fingerskanneren er både rask og presis.En mindre nyhet er at kameraobjektivet nå er felt inn i bakdekselet, slik at det er en ubrutt flate på baksiden av telefonen.
Kamera
Sony har satt inn et 23 megapiksel kamera i Z5. Og ifølge testlaboratoriet DxOMark har Sony Xperia Z5 det beste mobilkameraet noensinne. Men hvordan kvaliteten oppleves blant brukerne er noe annet.
Bildekvaliteten er unektelig veldig god, bildene blir skarpe, fargerike og detaljerte. I tillegg er ytelsen i situasjoner med lite lys veldig god. Men på den andre siden starter kameraet litt tregt, og selve programmet som styrer kameraet er ikke den aller beste.
Sony har lagt det opp slik at man åpner kameraappen og velger en modus. Normalt er dette auto. I tillegg har de en «Manuell» innstilling, men denne lar ikke brukeren justere alle sider av eksponeringen, bare hvitbalanse og eksponeringsverdien. Jeg savner å kunne justere blender og lukkerhastighet.I tillegg kan man velge en rekke andre typer kameramodus, noen rent underholdende, andre ganske praktiske.
Sony sier også at deres optikk og bildefangsbrikke er så god at man kan zoome inntil 5x i et bilde uten å miste detaljer. Dette stemmer til dels, men er ikke så revolusjonerende som Sony fremstiller det.
Man kan ta opp video i UHD (4K) oppløsning, noe som krever veldig mye lagringsplass, men gir utrolig detaljerte og flotte filmer. Ofte vil også en film som er nedskalert fra UHD til en lavere oppløsning se bedre ut enn en video som er filmet med lav oppløsning.
Selfiekameraet har vid vinkel og fem megapiksel oppløsning. Her kan man velge ulike portrettfiltre hvis man ønsker å fikse litt på utseendet før man deler på nett.
Batteri
Sony ønsker også å være ledende på batterikapasitet. De sier at Z5 skal holde i to dager mellom hver lading. Batteriet er også bra, men dersom man skal oppnå to dager per lading bør man aktivere strømsparingsmodusen i telefonen. I tillegg bør man følge med på hvilke apper som bruker mest batteri og eventuelt begrense tilgangen disse har til å være aktive når man har telefonen i lomma.
Lyd
Sony ønsker også å være langt fremme når det gjelder lydopplevelse. De har som resten av bransjen skjønt at mobilen er vår mest brukte musikkspiller. Men de tar konsekvensen av det litt lenger. Sony Xperia Z5 støtter hd-lyd (Hi-Res Audio) dersom man har høyttalere eller hodesett som støtter dette. Men i tillegg vil Z5 også forsøke å oppskalere lyd som ikke er i HD til hd-kvalitet. Oppskalering er ikke magi, så dette fungerer ikke alltid, men resultatet er uansett at én og samme musikkfil ofte vil høres bedre ut på en Sony-telefon enn en Apple- eller Samsung-telefon.
Konklusjon
Sony Xperia Z5 – i likhet med Xperia Z5 Compact – er en verdig utfordrer til duopolet til Samsung og Apple. Z5 og Z5 Compact har samme ytelse, bare størrelsen er endret, så uansett hvilken du velger vil du få en glimrende telefon med godt kamera, god lyd og bra batterikapasitet.Ved lansering er prisen høyere enn Samsung Galaxy S6, men det ventes at også Z5 vil synke i pris over tid. Apple ligger milevis over begge.Jeg anbefaler Sony Xperia Z5 på det varmeste.
Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.