I sommer tok Microsoft over Nokias telefonvirksomhet. Men da Microsofts interne komiteer skulle komme opp med et navn til smart­telefonene sine, klarte de ikke å komme opp med noe bedre enn «Microsoft Devices». Det er jo ikke akkurat det mest vel­­klingende varemerket man har hørt om, så derfor har Microsoft heller lisensiert et varemerke de vet fungerer til sine nye telefoner, nemlig «Nokia». Modellnavnet er også videreført fra Nokia, og Microsofts første egen­produserte smarttelefon heter derfor Nodkia Lumia 930.

(Klikk på faktaboksen for å forstørre den)
(Klikk på faktaboksen for å forstørre den)
Design

Nokia Lumia 930 er en skikkelig solid telefon med en særegen tilnærming til å fenge flere brukergrupper. For­­­siden er som man forventer – hoved­sakelig glass og skjerm, karmene er i aluminium med knapper på. Men baksiden leveres i knallfarger om man ønsker. Det er altså ikke nødvendig å være diskret, dersom dette ikke passer ens personlighet.

Dette er greit nok, men dessverre er hele telefonen såpass glatt å holde i hånden at den lett glipper. Spesielt gjelder dette alle med normale eller små hender, for telefonen er av de større på markedet.

Skjermen er skarp og svært lyssterk. Her er det ikke problem med bruk i skarpt dagslys.

Microsoft skal ha skryt for å beholde den dedikerte kameraknappen Nokia var så glade i, og som mange amatørfotografer bruker daglig.

Det positive

Det er mye bra å si om Lumia 930. Den er brukervennlig, så snart man har kommet inn i Microsofts måte å gjøre ting på. Mange elementer er også veldig lett gjenkjennelige fra Windows på pc-en din. Og dette er et av Microsofts store fortrinn. De har fortsatt en voldsom markedsandel på pc-markedet, ikke minst i bedriftsmarkedet. Og de samme verktøyene er å finne på telefonversjonen av Windows. IT-avdelingene rundt omkring vil nok sette stor pris på hvor lett det er å fjern­administrere Windows-telefoner og hvor kompa­tible de er med be­d­rift­ens øvrige systemer.

Epost, kalendre, intranett og andre verktøy fungerer veldig godt på denne platt­formen, og dermed også på Lumia 930. Tele­fonen har Windows 8.1 system­­program­vare, og med denne versjonen kommer flere nyttige nyvinninger. Den viktigste er kanskje at Windows endelig har fått et varslingssenter som alltid kan trekkes ned fra toppen av telefonen. Varslingssenteret gir rask tilgang til vanlige innstillinger og gir status­endringer for utvalgte apper.

Vi kommer heller ikke utenom Nokias glimrende kamerateknologi, som Microsoft selvsagt har videreført. Kameraet, på 20 megapiksler, tar svært skarpe og detaljerte bilder. I tillegg finnes en rekke effekter som lar deg endre fokus i et tatt bilde, lage animasjoner eller spre bevegelse. Men disse krever at man velger effekt før man tar bildet, og er derfor ikke egnet til spontanitet. Her er helt klart HTC One er foregangs­figur.

Lumias kameraapp har også glimrende manuelle inn­­stillinger for dem som ønsker et spesielt resultat. Til sist har også Lumia 930 såkalt «Pureview». Denne teknologien betyr at telefonen lagrer et bilde som er mye større enn det som vises for brukeren. Det betyr igjen at man kan gå inn i telefonens albumapp og gjøre nye beskjæringer i høy kvalitet i et bilde.

En gratis, men god navigerings­app er også en av fordelene med denne telefonen.

Det negative

Microsoft, Nokia og Windows sliter fortsatt med sitt. Blant annet er det fortsatt ikke full støtte for de mest brukte appene blant nordmenn.

Dette blir stadig bedre, men det er langt igjen ennå. Mange tjenester kan brukes gjennom nettleseren, men det er ikke et fullgodt alternativ til apper i mange tilfeller.

Internet Explorer er også en akilleshæl i mine øyne. På Windows-telefoner kan man nemlig ikke bytte nettleser, og siden Internet Explorer er langt fra de beste og raskeste mobile nettleserne, blir dette en vesentlig kilde til irritasjon.

Det siste ankepunktet er X-faktoren, summen av bruker­opplevelse og funksjonalitet som gjør at man bare liker eller misliker en telefon.

På Lumia 930 – og Windows generelt – merker jeg at jeg ikke får det samme engasjementet som på en del andre telefoner.

Jeg lar telefonen ligge oftere enn jeg gjør med andre telefoner og strekker meg heller etter et nettbrett når ulike småting skal sjekkes.

Dette er selvsagt subjektivt, men likevel en viktig del av opplevelsen med en smart­telefon, som vanligvis er den mest personlige eiendelen vi har.

Konklusjon

Nokia Lumia 930 er slett ingen dårlig telefon, og klart den beste Windows-telefonen til nå. Den har mange funksjoner som gjør it-avdelingen lykkelig og den har et fantastisk kamera.

Brukervennligheten er bedre enn noensinne, men bruker­opplevelsen er langt fra markedets beste telefoner som HTC One og Sony Xperia Z2.

Kjøp gjerne denne telefonen om du vil ha et arbeidsjern eller en god kameratelefon uten at du er storbruker av apper.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.