Samsung er verdens desidert største mobilprodusent. Selskapet lager telefoner fullspekket med ny teknologi, men i de fleste tester blir Samsung kritisert for å ha for kjedelig design. Spesielt plastdekslene på Galaxy S-serien har fått mye tyn. Galaxy Alpha er den første telefonen i en ny serie hvor Samsung har fokusert mer på design enn spesifikasjon.
Design
Samsung Galaxy Alpha har et mer eksklusivt uttrykk enn vi er vant med fra Samsung. Den har aluminiumsramme, et kompakt plastdeksel uten svikt eller knirk og en behagelig gummiaktig overflate. På fronten er det kommet til en liten kromring rundt hjem-knappen, noe som i seg selv hever estetikken.
Telefonen er mindre enn S-serien, med en skjerm på 4,7 tommer – samme som Iphone 6 – og veier bare 115 gram. Dette merkes veldig godt både når man bruker telefonen og når man skal plassere den i lommer og vesker.
Alpha har HD-oppløsning på 1280x720 billedpunkter og en av Samsungs egenproduserte «super amoled»-skjermer som er det ypperste man får når det gjelder skarphet og fargedybde.
I hjem-knappen sitter en fingerskanner som brukes til å låse opp telefonen og til å bekrefte brukerens identitet i ulike apper med støtte for biometri. Skanneren er en sveipe-skanner som betyr at man må sveipe fingeren i stedet for å holde den i ro på skanneren. Jeg foretrekker trykk-skannere på telefoner, men så lenge sveipet fungerer som det skal, er det til å leve med. Fingerskanneren på Galaxy Alpha er bedre enn på Galaxy S5 og Iphone 5S, og omtrent like god som Iphone 6.
Det eneste jeg savner er at telefonen ikke er vanntett.
Multimedia
Kameraet tar bilder i 12 megapiksels oppløsning. Bildene blir stort sett skarpe og fine, ikke minst takket være HDR-funksjonen som jevner ut bilder med store lysforskjeller. Videokameraet støtter både sakte bevegelser og tidsforløp (time lapse), men man må velge hastighet på forhånd.
Samsung tilbyr også en rekke funksjoner som kan lastes ned som apper, blant annet en billedredigeringsfunksjon som glatter ut hud og fikser på tenner og øyne hvis man ikke er helt fornøyd med sin selfie.
Skjermen er ikke av de største, men den er skarp og lyssterk, så den passer godt til film.
Lydmessig er Samsung helt på linje med sine konkurrenter. Den har en egen equalizer, men den kan være litt vanskelig å finne. Samtalelyden er god og man kan velge mellom fire modi for å tilpasse samtalelyden til brukerens hørsel.
Brukeropplevelse
Galaxy Alpha er langt enklere å bruke med én hånd enn de fleste toppmodeller, og det hjelper mye at den bare veier 115 gram. Selv om dette er en designtelefon, mer enn en ytelsestelefon, har ikke Samsung vært kjipe med utstyret. Alpha er mer enn rask nok og har stort sett de samme funksjonene som Galaxy S-serien. Det er jo uansett svært få som faktisk bruker de avanserte funksjonene på Galaxy S5.
Samsung har gode standardapper for epost og kalender, og selv om deres S Health-app for kosthold og mosjon ikke skjønner norsk, er den grei å bruke til å måle daglig aktivitet. I likhet med Galaxy S5 har også Alpha innebygd pulsmåler på bakdekselet. For trening og kaloritelling anbefaler jeg uansett at man finner en mer spesialisert app.
Telefonen kan også settes i «enkel modus», noe som fjerner avanserte elementer fra startskjermen og gir en enda lavere brukerterskel.
Jeg synes fortsatt det er mer lystbetont å bruke telefonene til HTC og Sony, men Samsung kommer seg for hver nye modell.
Konklusjon
Galaxy Alpha har det andre Samsung-telefoner mangler, brukerorientert design. Dette er en smarttelefon med god design og enkel funksjonalitet. Det er en telefon for folk flest fra verdens største mobilprodusent.
Les også:
Flat pedal i Lærdal
Sylskarpt filmbrett
«Er du lei av Apples brukeropplevelse bør du heller vurdere en konkurrent»
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.