Smartklokker er en interessant produktgruppe. Flere har lenge forsøkt å lage smartklokker folk flest blir hektet på, men det har vist seg å være vanskelig. Foreløpig finnes to hovedtyper: Smartklokker som er rene ekstraskjermer for telefonen og smartklokker som har egne apper, egen nettilkobling og av og til eget mobilabonnement. Apple Watch tilhører den siste gruppen.
Design
Apple Watch kommer i tre utgaver, med to størrelser av hver utgave. Den har enten 38 eller 42 millimeter stor skjerm, målt diagonalt. De tre utgavene skilles fra hverandre av materialvalg og byggekvalitet. Den rimeligste utgaven er Apple Watch Sport, som er bygget i aluminium med herdet glass. Så kommer Apple Watch som er bygget i rustfritt stål med ripefritt glass. Siste utgave er Apple Watch Edition, hvor materialene kan være 24 karat gull, eller andre eksklusive og edle materialer, til priser i hundretusenkronersklassen.
Ytelse og kapasitet er den samme for alle utgaver.
Remmene kan byttes ut, enten med originale eller tredjeparts, omtrent som dekslene til en telefon. På undersiden sitter en pulsmåler og nærsensor som skjønner når klokken ikke er i bruk.
Skjermkvaliteten er god og lysstyrken tilpasser seg automatisk.
Funksjonalitet
Smartklokker har etter min mening en hovedfunksjon: Å holde eieren oppdatert uten å måtte ta opp telefonen så ofte. Smartklokker er for oppgavene man bruker sekunder på. Trenger man minutter kan man ta opp telefonen. Derfor kan man ofte se på en smartklokke som en ekstra skjerm til telefonen. Det meste handler om ulike varsler, samtaler, sms, epost eller likes og kommentarer i sosiale medier.
Alt dette fungerer som det skal i Apple Watch. Får man en ny sms og hever klokken til ansiktet rett etter at varselet kommer vil klokken automatisk åpne meldingen, ikke bare vise at den er kommet. Etter å ha lest kan man svare med forhåndsdefinerte tekster eller lese inn et svar som blir oversatt til tekst. Ihvertfall i teorien. Det samme prinsippet brukes også på andre apper og tjenester. Alle utviklere som lager apper til Iphone kan også lage apper til Apple Watch, og mange av dem er allerede tilgjengelig. Men det er ikke altfor mange av de vanligste, særnorske appene som er klokketilpasset ennå.
Å bruke klokken som høyttalertelefon er en kjekk funksjon, dersom det passer med omgivelsene. Blant annet letter det behovet for håndfri i bil.
Aktivitet og trening er også en stor del av smartklokkenes funksjon. Innebygde sensorer gir detaljert kunnskap om bevegelse og trening, inkludert puls. Det vil nok være med å rettferdiggjøre prisen på Apple Watch at den kan erstatte en treningsklokke, men etter min mening kan den ikke det. Pulsmåling på huden under klokken kan på ingen måte sammenlignes med et pulsbelte, så det er kun helt enkle former for mosjon som fungerer med Apple Watch.
Når det er sagt har Apple laget en brukervennlig og god løsning for å måle daglig aktivitet, men man kan også velge å bruke tredjeparts løsninger.
Brukeropplevelse
Apple har som ellers lagt sjelen sin i å lage en smartklokke som er enkel i bruk. Men å bruke en smartklokke er veldig annerledes enn å bruke en smarttelefon, så det er en helt ny betjening å sette seg inn i. Rullehjulet på klokken brukes til å zoome og å rulle i lister, akkurat som hjulet på de gamle Ipod musikkspillerne.
I tillegg brukes berøringsskjermen som normalt og man kan bruke stemmen hvis man er flink til å snakke bokmål.
Apple Watch er mer lik andre, konkurrerende produkter i bruk enn Iphone og Ipad. For nærmere innblikk i hvordan klokken fungerer kan du se våre videoer på DN.no.
Konklusjon
Det er det lite unikt med Apple Watch. Alt den kan, kan også andre. Dette er en smartklokke som er laget for Apple-brukere og det er positivt at også Apples trofaste brukere kan ta del i denne teknologitrenden. Og Apple har gjort en god jobb med klokken, men de har etter min mening ikke satt en standard for hvordan smartklokker skal være, etter min mening.
Apple bruker gjerne ord som «magisk» og «utrolig» om egne produkter. Slike ord passer dessverre ikke så godt på Apple Watch, men som utgangspunkt for videre innovasjon fungerer den godt.
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.