HTC har gått til å være en ledestjerne innen smarttelefoner til en marginal aktør som bare dukker opp i «Andre»-kategorien på listene over markedsandeler. Likevel, de har alltid laget gode telefoner, men solid og eksklusiv design, god lydkvalitet og de står bak mange av innovasjonene innen grafisk brukeropplevelse vi tar for gitt i dag. Men brukerne har sviktet til fordel for Apple og Samsung.

Men HTC vil tilbake på listene. De lager ikke mange modeller, men tar sikte på å gjøre det skarpt blant de kjøperne som ønsker litt bedre design, bedre lyd og bedre bilder fra mobilen.

HTC One A9 skal være det første trinnet på stigen.

Bakdsiden på HTC One A9 er børstet for bedre friksjon, men i praksis er dette den glatteste telefonen jeg har tatt i på lenge.
Bakdsiden på HTC One A9 er børstet for bedre friksjon, men i praksis er dette den glatteste telefonen jeg har tatt i på lenge. (Foto: Fartein Rudjord)
Design

HTC har mistet store markedsandeler, men holder likevel fast på sine tidligere strategier. Derfor er også A9 utformet i ett stykke aluminium. Men nå har HTC gått bort fra «puteformen» på bakdekselet – som lå veldig godt i hånden – til fordel for den mer tidsriktige flate baksiden.

Aluminiumsdekslene er børstet for bedre friksjon, men i praksis er dette den glatteste telefonen jeg kan huske å ha testet. Fargene er innblandet i metallet gjennom anodisering, en elektrokjemisk prosess som både herder og farger det ytterste laget av aluminium.

Skjermen er dekket av herdet glass og på fronten er det kommet en fingerskanner, HTCs første. På høyre side sitter volumknapper og strømknapp. Sistnevnte har en annen overflate en volumknappene så man enkelt kan skille dem.

De to tidligere toppmodellene til HTC har hatt to store høyttalere på hver sin side av skjermen, men dette har ikke HTC One A9. Det ble rett og slett ikke plass.

Kamera

På One A9 er det et 13 megapiksler kamera med optisk bildestabilisering og lagring av bilder i råformat.

Optisk bildestabilisering betyr at optikken beveger seg motsatt av ristingen til kameraet for å gi skarpere bilder, spesielt i mørke. Dette fungerer ikke så godt som ønsket, og erfaringsmessig er det vel å effektivt med digital bildestabilisering på smarttelefoner.

HTC One A9. En god og lekker telefon, men er det nok?
HTC One A9. En god og lekker telefon, men er det nok? (Foto: Fartein Rudjord.)
Råformat betyr at et bilde lagres uten komprimering av informasjonen i bildet. Vanlige digitale bilder har en grad av komprimering for å gjøre dem raskere å vise og enklere å sende fra seg. Råformatet til HTC gir muligheten til ekstra etterbehandling, noe som kan gi gode resultater i en del tilfeller. Merk at dette ikke er snakk om «Camera Raw» slik man har på speilreflekskamera. HTCs råformat gir mye mindre handlingsrom enn et kamera, men mer enn de fleste andre mobilkamera.

Kameraet har også en Pro-modus hvor man kan sette alle verdiene i eksponeringen selv.

Frontkameraet er på fem megapiksler, med ansiktsgjenkjenning og egen selfie-modus.

Videokameraet kan filme både sakte og hurtig film. Man kan selv redigere hastigheten opp og ned underveis i filmene med den medfølgende redigeringsappen.

Bildekvaliteten til HTC er god, men jeg savner litt detaljer i bildene. Jeg synes heller ikke kameraet yter veldig godt innendørs og i svakt lys.

Lyd

HTC One A9 har en hodetelefonforsterker på 2 Watt, dobbelt så mye som normalt på en telefon. De har også en bedre lydbrikke enn de fleste andre telefoner og muligheten til å spille HD-lyd. På toppen av dette ligger HTCs egen lydforbedringsprogramvare.

Jeg synes fortsatt HTC leverer bedre lyd enn de fleste konkurrentene, men forskjellen er mindre enn før. Og tilpasningene i programvaren er bare rettet mot deres egne hodetelefoner. Jeg savner også her en manuell equalizer så brukeren kan farge lyden selv etter eget utstyr.

Men HTC spiller utvilsomt høyere enn konkurrentene.

Android 6

HTC One A9 er den første telefonen som lanseres med sjette generasjon av Android. Oppå Android har de lagt sitt eget «skall» HTC Sense. Det er skallet som skiller de ulike mobilprodusentene fra hverandre når det gjelder brukervennlighet.

Med Android 6 kommer blant annet økt sikkerhet. Brukeren må bekrefte manuelt når en ny app ønsker tilgang til kontaktene, kameraet, bilene eller mikrofonen.

I tillegg har man fått en funksjon som heter Google OnTap. Dette er en funksjon som tilbyr deg informasjon Google tror du trenger, uten at du ber om den.

For eksempel, hvis du er ute og går rundt lunsjtid vil telefonen gi deg en liste over gode spisesteder i nærheten. Er du på et nytt sted, kanskje en severdighet, får du opp informasjon om stedet du er. På togstasjoner får du rutetider og på flyplassen hvilken gate du skal til.

HTC Sense er like brukervennlig som før, men jeg skulle gjerne sett at den var enda bedre. HTC har alltid gjort hverdagen enklere for brukerne gjennom god programvare, men på A9 er det meste som før. Skal HTC ta kjøpere fra Apple og Samsung må de stille med mer enn dette.

En nyhet som fortjener ros er imidlertid lagringen. Telefonen kommer med bare 16 gigabyte intern lagringsplass, noe som ikke er mye med tanke på hvor mye musikk, film og bilder vi har på telefonene våre. Men man kan utvide denne plassen til 2000 gigabyte med minnekort. Tidligere har dette betydd at man må flytte bilder og apper fra telefonen til minnekortet, men på HTC One A9 slås lagringen sammen, slik at man slipper å tenke på det. Bare pass på å kjøpe er raskt minnekort.

Konklusjon

HTC har laget nok en stilig, solid telefon med svært god lyd og et bra kamera. Men det føles på mange måter ikke som om de kommer med veldig mye nytt. De har det konkurrentene har, og noe konkurrentene ikke har, men det spørs om det er nok til å kapre markedsandeler. For konkurransens skyld, håper jeg det.

Les flere av våre tester her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.