Mandag er Italia og Hellas får fortsatt mye oppmerksomhet i rente- og valutamarkedene til tross for at begge landene nå har tatt politiske grep for å implementere nødvendige kuttiltak.

Monti godt mottatt
I helgen ble Mario Monti utpekt som Italias nye statsminister, en nyhet som synes å bli godt mottatt i markedene.

Renten på italienske statsrenter med ti års løpetid faller ni basispunkter til 6,327 prosent mandag, og er dermed 31 basispunkter lavere enn for en uke siden. Samtidig faller den franske tiåringen åtte punkter og den tyske er ned tre punkter.

Økonomene i SEB påpeker imidlertid av Monti har mye å bevise i tiden fremover.

- Koalisjonsregjeringer er pr definisjon ustabile da de ikke har en partiorganisering som holder dem sammen. Stabiliteten forringes ytterligere dersom de dannes uten at partene har hatt mulighet til å snakke sammen om en felles agenda under rolige forhold på forhånd, og den blir ikke bedre om den i tillegg tvinges til å ta mange upopulære beslutninger, heter det i morgenrapporten fra meglerhuset mandag.

På den positive siden trekkes det imidlertid frem at Italia har et lite budsjettunderskudd sammenlignet med de øvrige PIIGS-landene, samt overskudd på primærbalansen. Videre er staten rik med tilgang på over 1.800 milliarder euro, og landet er solvent til tross for høye nivåer på statsrentene.

- Men på samme måte som selv den mest solvente banken i verden ikke vil klare seg om alle kunder ønsker å ta ut pengene sine samtidig, er Italia med sin kjempegjeld på nesten 1.900 milliarder euro helt avhengig av at markedene fortsetter å låne ut penger, skriver SEB-økonomene videre.

Forhåpentligvis kan Mario Monti sikre den nødvendige tilliten, slik rentebevegelsene nå tyder på at han kan, mener SEB.

Kan komme nye kutt
En av Mario Montis første grep som Italias nye statsminister kan bli å innføre nye budsjettinnstamminger med en effekt på 25 milliarder euro.

Det skriver La Repubblica mandag.

Eiendomsskatt og transaksjonsgebyrer er blant tiltakene som vurderes, ifølge avisen.

Lokalvalg i Hellas
Mandag holdes det lokalvalg i Hellas, og dersom dette medfører store forskyvninger kan det få konsekvenser også nasjonalt, ifølge Nordea Markets.

I dag starter også et møte mellom troikaen og greske ministere i Athen, ifølge den greske avisen Imerisia, melder Bloomberg News. Formålet med møtet er å avklare de endelige detaljene i Hellas 2012-budsjett og starte samtaler om en oppdatert rapport basert på avtalen fra 26. oktober.

Ifølge avisen skal Hellas' finansminister Evangelos Venizelos legge frem 2012-budsjettet for nasjonalforsamlingen 21. november.

Kronen noe opp
De japanske BNP-tallene som ble publisert i natt viste at landets BNP steg med 6,0 prosent annualisert i tredje kvartal, 0,1 prosentpoeng mer enn ventet.

Euro faller noe tilbake mot dollar mandag etter å ha kommet markert opp i ettermiddagshandelen fredag. Kronen kommer imidlertid litt opp.

Ellers er lite som skjer på makrofronten mandag. Ifølge Bloomberg News ventes industriproduksjonen i eurosonen å vise en nedgang på 2,3 prosent i september, mens de foreløpige BNP-tallene fra Portugal ventes å vise en kontraksjon på 2,3 prosent sekvensielt.

Utover i uka er det heller ikke mange viktige nøkkeltall, men fokuset på gjeldskrisen ventes å vedvare.

Les også:

Berlusconi vil tilbake i regjering

Mario Monti blir ny statsminister i Italia (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.