Oljeprisen har falt ytterligere 40 prosent etter halveringen fra september 2014 til september 2015.
Men det har ingenting å si for oljelandet Norges kredittverdighet, mener det ledende, amerikanske kredittvurderingsbyrået Moody's som gir Norge den høyeste karakteren trippel-A (AAA) og skryt.
«Norges økonomiske elastisitet støttes av en betydelig grad av diversifisering, samt fleksibel finans- og pengepolitikk», skriver Moody's i en oppdatering fredag.
Byrået påpeker at nordmenn er svært avhengige av olje for å skape økonomisk vekst, og for å finansiere statens utgifter gjennom Statens Pensjonskasse Utland - det såkalte oljefondet.
I 2015 utgjorde olje og gass 51 prosent av norsk eksport, 16 prosent av BNP og rundt 14,7 prosent av konsernstatsinntektene, bemerker Moody's.
«Men denne utviklingen har ikke påvirket Norges kredittprofil. Den økonomiske fleksibiliteten og regjeringens finansielle posisjon forblir robust og demper svakheten i olje- og gassektoren effektivt med sin suverene kredittkvalitet», heter det i begrunnelsen.
Kronen demper
Blant annet har effekten av en svakere krone dempet fallet fra oljeprisen ved at eksporten har økt i andre sektorer enn olje og gass, skriver Moody's.
Byrået mener den norske kronen vil fortsette å være en støtdemper for økonomien fremover - både i forhold til statsbudsjettet og utenfor oljesektoren.
Ratingbyrået anser den norske regjeringen for å være «ekstremt kapable» når det gjelder å håndtere overgangen til en ny normal med signifikant lavere oljepriser.
«Reduksjonen i oljeprisen har vært eksplisitt forutsett av myndighetene helt siden handlingsregelen ble kunngjort, gitt at rammeverket er spesielt egnet til å bevare regjeringens mulighet for å tilby et helhetlig sikkerhetsnett til fremtidige generasjoner», heter det i oppdateringen.
Det er imidlertid én ting som kan resultere i nedgradering av kredittverdigheten.
Presset mot de økonomiske utsiktene kan komme til å øke dersom den makroøkonomiske styringen blir vesentlig dårligere og til slutt fører til en utarming av Norges finansielle eiendeler, advarer ratingbyrået.
Dette scenariet anser imidlertid ikke Moody's som sannsynlig, understrekes det i rapporten.
Les også: – Mange handler raskt, intuitivt og følelsesdrevet, mot bedre vitende
Pumper penger inn i våpen mens landet er i økonomisk ruin
OL-mesterens fem beste tips for å gå raskere på ski
Se DNtv:
Bli med til Bjørn Dæhlies «hemmelige» skieldorado én time fra Oslo:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.