– Valg er sannsynlig nå. Jeg vil snakke med nasjonalforsamlingen for å komme gjennom denne situasjonen, sa Rutte etter at de sju uker lange budsjettforhandlingene med Wilders kollapset i helgen.

Nyvalg kan komme til å bli kunngjort allerede mandag, og vil i så fall trolig finne sted i september eller oktober, ifølge eksperter.

Wilders parti PVV har sørget for at Ruttes regjeringskoalisjon har fått flertall i nasjonalforsamlingen. Men Wilders nekter å gå med på budsjettkuttene Rutte forsøker å presse gjennom.

– Frihetspartiet er enstemmig imot diktatene fra Brussel og angrepene på våre eldre, skrev Wilders i en twittermelding søndag.

Svært usikkert
Regjeringen vil kutte mellom 14 og 16 milliarder euro for å få kontroll over budsjettunderskuddet. Den må nå søke støtte hos opposisjonen for å få gjennomført kuttene.

Regjeringen møtes til krisesamtaler mandag, og Rutte må avgjøre om han skal gå av. Dronningen kan i så fall akseptere et ønske om å gå, noe som vil føre til nyvalg. Eller hun kan be Rutte forsøke danne en ny koalisjonsregjering.

Men meningsmålingene viser at det er svært usikkert hva slags ny regjering Nederland kan få.

Nederland er nødt til å gjennomføre budsjettkuttene for at landet skal oppfylle det europeiske målet om et budsjettunderskudd på under 3 prosent av BNP.

Nedgradert
Kredittvurderingsbyrået Fitch har varslet at det kan komme til å nedgradere Nederlands kredittverdighet på grunn av høy gjeld. Mister landet trippel A-ratingen, vil lånekostnadene stige.

Regjeringskaoset i Nederland sår også tvil om landets støtte til finanspakten, som regnes som avgjørende for å stagge gjeldskrisen i eurosonen. EUs økonomikommissær Olli Rehn ber Rutte-regjeringen innstendig om å fortsette arbeidet med å få budsjettkuttene gjennom.

Regjeringene i alle EUs 27 land, unntatt Storbritannia og Tsjekkia, har undertegnet finanspakten om strengere budsjettkontroll.

Men pakten må ratifiseres av nasjonalforsamlingene innen utgangen av året.

Ingen rollemodell
– Nederland vil ikke lenger kunne være en rollemodell for andre. Andre land vil kunne si: Dersom de ikke kutter, hvorfor skal vi?», sier økonomiprofessor Jaap Koelewijn til Reuters.

En meningsmåling offentliggjort søndag, viser at det vil bli vanskelig raskt å danne en ny koalisjonsregjering, og at Wilders' muligheter til å danne regjering er små.

Ifølge målingen som ble gjennomført etter budsjettforhandlingene kollapset, vil ingen av partiene få flertall om det blir holdt valg i morgen. Ruttes parti, De liberale, har økt sin ledelse, men blir tett fulgt av to venstrepartier.

Les også:
Ingen enighet om budsjettkutt i Nederland
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.