Nordmenn med boliglån har i to år kunnet nyte en styringsrente som har ligget under to prosent. I mai bikket imidlertid styringsrenten to prosent for første gang siden mars 2009, og nå er det ingen vei tilbake mener sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank.
Etter dagens pengepolitiske rapport og styringsrentebeslutning fra Norges Bank ligger det meste nå til rette for at sentralbanksjef Øystein Olsen kommer til å gå gang med et tett rentehevingsløp allerede rett over sommeren.
Norges Bank holdt renten uendret på 2,25 prosent på dagens møte: Rører ikke renten
- Nå virker det som om Norges Bank er klare for å gå allerede i august, sier Jullum til DN.no.
Han mener at dagens uttalelser fra Norges Bank indikerer en litt høyere rente fremover enn han hadde regnet med, og en noe raskere renteoppgang.
- De sikter mot et rentenivå på fire prosent ved utgangen av neste år, altså to rentehevinger i år. Vi tror de kommer i august og i oktober, sier han.
Ny uro
Mot slutten av neste år har Norges Bank imidlertid tatt ned prognosene sine noe, blant annet fordi de nå venter at rentenivået i utlandet kommer til å være litt lavere enn de hadde sett for seg i mars-rapporten. Nyhetsbildet siden forrige pengepolitisk rapport vært preget av ny uro knyttet til statsfinansene i Hellas.
- Statsgjeldskrisen i Hellas og andre europeiske land har ført til ny uro i finansmarkedene. Derfor har aksjekursene falt og de langsiktige rentene er igjen svært lave. Men veksten i verdensøkonomien ser likevel ut til å holde seg oppe. Vi legger til grunn at gjeldskrisen i Hellas blir håndtert på en måte som ikke fører til vesentlige ringvirkninger for andre land, sa visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad på dagens pressekonferanse.
Han legger ikke skjul på at usikkerheten har økt kraftig:
- Utsiktene for verdensøkonomien synes nå noe mer usikre, til tross for at oppgangen hittil har vært noe sterkere enn ventet. Nedgangen i de forventede rentene hos våre handelspartnere og svake tall for amerikansk økonomi den siste tiden, gjenspeiler en risiko for svakere vekst. Gjeldssituasjonen i Europa forsterker dette inntrykket.
Kan få seks rentehevinger på rad
Frank Jullum tror imidlertid at global etterspørsel kommer til å ta seg opp i slutten av andre halvår 2012, og at rentene ute da kommer til å trekke oppover. Da kan man stå overfor en situasjon der man får rentehevinger på alle de seks rentemøtene i 2012. Det kan bli den lengste perioden med rentehevinger siden 2006. Da gikk styringsrenten fra 2,5 til 5,75 prosent på to år.
- Vi har troen på en økning i global etterspørsel mot slutten av neste år, så risikoen ligger på oppsiden. Da vil man sannsynligvis se seks rentehevinger neste år, sier han.
Det som også bidrar til å trekke opp er det norske arbeidsmarkedet.
- Nå erkjenner Norges Bank at kapasitetstaket er i ferd med å bli nådd i Norge. Man har nådd punktet der arbeidsmarkedet er så stramt at lønnsveksten begynner å bli tiltagende. Man har tidligere trodd at man har mye ledig kapasitet, nå er de ikke så sikre på det lenger, sier Jullum, og viser til dagens ferske ledighetsstatistikk.
- Det skal bli vanskelig
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen tror imidlertid det vil være vanskelig for Norges Bank å få opp renten så høyt som den signaliserer i dagens rapport.
- Vi tror det skal bli vanskelig fordi det trolig vil gi en kraftig styrkelse av kronekursen med påfølgende lav importert prisvekst og svekket konkurranseevne for eksportbedrifter, skriver hun i en oppdatering.
Hun peker på at Norges Bank tar forbehold kraftig styrking i kronekursen. Hun står fortsatt fast på sitt anslag om 2 rentehevinger til i år, og at de deretter må gå langt saktere frem med videre rentehevinger enn det som ligger i den rentebanen som de la frem i dag.
Heller ikke Handelsbankens sjeføkonom Knut Anton Mork tror rentehoppene kommer så raskt som Norges Bank signaliserer.
- Hovedgrunnen er at vi forventer en større global avmatning enn Norges Bank gjør, spesielt i Europa fordi vi mener at gjeldsproblemene vil stagge veksten og rentenormalisering i eurosonen, skriver Mork i en oppdatering.
Les også: Rører ikke renten
- Tallet endrer bildet av arbeidsmarkedet i Norge
- Ingen flere rentehevinger i år
Lover nye supertider i Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.