Det radioaktive stoffet er oppdaget utenfor atomkraftverket Daiichi i Fukushima, som ble rammet av det voldsomme jordskjelvet fredag, opplyser japanske myndigheter ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

Faren for radioaktivt utslipp har fått japanske myndigheter til å evakuere titusener av mennesker fra områdene i nærheten av atomkraftverket.

Også atomkraftverket Daini, som også ligger i Fukushima, om lag 240 kilometer nord for hovedstaden Tokyo, ble skadet i jordskjelvet.

Radioaktiv damp
Det er blitt sluppet ut radioaktiv damp fra de to atomkraftverkene for å redusere trykket i reaktorene. Trykkøkningen i de to reaktorene skyldes at kjølesystemene ble skadet under jordskjelvet, opplyser kraftselskapet TEPCO, som driver de to kraftverkene.

Ifølge TEPCO utgjør lekkasjene av radioaktiv damp foreløpig ingen helsefare for mennesker i området.

Japans statsminister Naoto Kan inspiserte selv området fra lufta i et helikopter tidlig lørdag morgen.

Evakuering
Japanske myndigheter beordret lørdag evakuering av i alt 45.000 mennesker i en radius på 10 kilometer rundt atomkraftverket Daiichi.

Evakueringen ble dermed kraftig opptrappet. I første omgang ble det startet evakuering av 6.000 mennesker i en radius på 3 kilometer rundt kraftverket, mens øvrige innenfor 10 kilometer ble bedt om å holde seg innendørs.

Rundt atomkraftverket Daini ble det startet evakuering i en radius på 3 kilometer. Denne evakueringen berørte om lag 20.000 mennesker, ifølge Kyodo.

Atomreaktorene ble umiddelbart slått av da området ble rammet av et jordskjelv med en styrke på 8,9 fredag, men det oppsto likevel problemer fordi kjølesystemene ikke virket som de skulle, opplyser japanske myndigheter.

Det er lørdag sendt militært personell, deriblant kjemikalieeksperter, til Fukushima for å bistå i innsatsen ved atomkraftverkene.

Høyt strålingsnivå
Ifølge atomsikkerhetsutvalget i Japans departement for næringsliv, handel og industri er det målt et strålingsnivå 1.000 ganger over normalt i kontrollrommet ved reaktor 1 i atomkraftverket Daiichi. Utenfor atomkraftverket er strålingsnivået derimot ikke mer enn åtte ganger over normalt.

Naoto Sekimura, professor ved Universitetet i Tokyo, forsikrer imidlertid at en større atomulykke er usannsynlig.

– Det er ikke mulig med noe Tsjernobyl ved en lettvannsreaktor. Tap av kjølevæske betyr temperaturøkning, men dette vil også føre til at den kjernefysiske reaksjonen stanser, sier professoren.

– Det verste som kan skje, er en viss radioaktiv lekkasje og skader på utstyr, men ingen eksplosjon. Slippes trykket ut forsiktig, vil lekkasjen bli liten, og den vil iallfall ikke nå lenger enn radiusen på 3 kilometer, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.