- Min første tanke var at dette var for godt til å være sant. Hvis det virkelig fantes en ny versjon av «Skrik», hvorfor er den blitt holdt skjult så lenge? Det virker nokså usannsynlig, sier Munch-museets kurator Magne Bruteig.
Den bisarre kunstnyheten spredde seg litt tidligere i juli, etter at BBC hadde laget et innslag om The Reading Gallery og dets eier, Mark Lawrence.
Lawrence hevder nemlig at han sitter på store mengder svært verdifull kunst, blant annet med malerier av Picasso, Rembrandt og Van Gogh. I tillegg er en versjon av Edvard Munchs «Skrik» også en del av samlingen.
Lawrence hevder samlingen stammer fra hans bestefar som igjen skal ha arvet en del av maleriene fra sine forfedre.
Avduket "Van Gogh"-maleri i kafé
Tidligere har kunsten kun vært tilgjengelig fra galleriets internettside, men da Lawrence ønsket å få bygge et eget galleri, fikk han byrådet i Readings fulle støtte.
Det resulterte at Lawrence fikk donert rundt 60.000 kroner av folk som ønsket et galleri i byen. BBC lagde reportasje fra avdukingen av et Van Gogh-maleri i en kafé i byen.
Ved en tidligere avduking på et hotell i byen, var viseborgermesteren i byen til stede.
Men The Telegraph kunne for kort tid siden avsløre at ingen av de 200 maleriene, deriblant "Skrik"-versjonen, er blitt autentisert.
Må levere inn
Kurator Magne Bruteig ved Munch-museet er litt tilbakeholden når han skal vurdere maleriets ekthet, i og med at han kun har sett lavoppløselige bilder på nettet. Men Bruteig er i utgangspunktet skeptisk.
- Om han leverer det inn, kan vi iallefall ha en mye sterkere mening om det. Vi har rutiner for hvordan vi behandler dette, og da vil vi kunne gjøre grundige undersøkelser. Det hadde vært en fordel, sier Bruteig.
Munch-museet vil ikke selv ta kontakt med Lawrence.
- Eier må selv ta kontakt med oss hvis det er et ønske om å levere inn. Det står på nettsiden til galleriet at han planlegger å få maleriene autentisert, men det virker ikke som han har så fryktelig stor tro på det selv. Det er mulig det aldri vil bli autentisert, sier Bruteig.
Har stengt nettsiden
Det finnes fire autentiske versjoner av «Skrik». Ett henger i Nasjonalmuseet. To, deriblant en pastellversjon, tilhører Munch-museet på Tøyen i Oslo.
Det siste, som var eid av finansmannen Petter Olsen, ble solgt for rundt 700 millioner kroner på en auksjon i New York i 2012, til den amerikanske milliardæren Leon Black.
- Hvis det nå skulle dukke opp et maleri som blir dømt ekte, så er det vel grunn til å anta at det vil ligge i samme prisklasse, sier Bruteig.
Galleriets nettside er nå stengt. Der skriver galleriet at det ”For øyeblikket oppdaterer nettsiden til å inneholde kun de objektene som har blitt autentisert av kunstinstitusjoner og katalogiserer samtidig samlingen. Vi vil relansere nettsiden med kun de maleriene som har blitt autentisert”.
DN har kontaktet Lawrence per e-post og på Facebook, men har foreløpig ikke fått svar.
- BBC ødelegger mitt omdømme. Jeg har brukt hundrevis av timer av mitt liv på veldedighet og jobbet utrolig hardt for å bygge dette galleriet, og de snur alle mot meg, sa Lawrence til lokalavisen Get Reading.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.