Erik Brataas har drevet med digital musikkdistribusjon i selskapet Phonofile siden 1999. Da var planen å lage et digitalt musikkarkiv for NRK og TV 2.
Nå er han med på å selge Phonofile, som er den dominerende distributøren låter for norske uavhengige plateselskaper i foreningen Fono, til tyske SendR.
LES OGSÅ: «Idol»-dommer begjært konkurs
Men både han og Fono blir med videre som eiere og skal være representert i styret i det nye tyske holdingselskapet.
Startet med nedlasting
- Vi laget den første, norske nedlastingstjenesten musikkonline.no i 2002. Så kom Apple med iTunes i 2004 og da var vi på plass og fikk levert norsk musikk fra Fono-selskapene utrolig fort, fordi vi hadde et ferdig arkiv, og det var det ikke så mange som hadde da. Verden forandrer seg fort, og det som i seg selv var en prestasjon da vi begynte , er i dag en selvfølge, sier Brataas.
LES OGSÅ: Lokker artister med mer penger
Phonofile har vokst jevnt og trutt de siste årene, og er blitt den største aktøren på sitt felt i det uavhengige musikkmarkedet også i Norden.
I fjor var bruttoomsetningen 115 millioner kroner, hvorav mesteparten går tilbake til plateselskapene, som igjen avregner til sine artister. Phonofile sitter igjen med en andel i form av en distribusjonsavgift. Selskapet har levert overskudd på mellom to og tre millioner kroner de siste årene.
Får konkurrent i Norge
Men nå skjerpes konkurransen. Blant annet åpner den internasjonale Believe-grupperingen kontor i Norge. Believe kaller seg også «uavhengig», noe som i musikkretser betyr at de ikke er kontrollert av noen av de tre multinasjonale kjempene Universal, Warner og Sony. Believe oppgir å være tilstede i 30 land med over 300 profesjonelle eksperter innen digital musikk.
Det er blant annet behovet for et sterkere internasjonalt nettverk som fører Phonofile inn i alliansen med tyske SendR, som dobler omsetningen sin som følge av oppkjøpet.
- Vi har hatt lite konkurranse, men vi er forberedt på at det vil komme. Dette er en av grunnene til at vi gjør dette strategiske grepet, sier Brataas.
På børs i Berlin
SendR har hovedkvarter i Hamburg og kontorer i Berlin, London, Paris, Los Angeles og Singapore, og notert på børsen i Berlin. Phonofiles nye partner i det tyske markedet er finetunes, som er et datterselskap av SendR.
Phonofile er før transaksjonen eid av de uavhengige norske plateselskapene gjennom foreningen FONO (28 prosent), investeringsfondet Alliance Venture (25 prosent), komponistforeningen NOPA (12 prosent), GoMobile (8 prosent) og Fjordinvest (7 prosent).
Selskapet har 10 ansatte i Norge, 2 i Sverige og en i Danmark, som tilsammen eier fire-fem prosent av Phonofile, som også har vært representert i London. Av de ansatte er Brataas selv største eier med cirka 2,4 prosent.
LES OGSÅ: Adele dropper Spotify
Nå selges aksjene til SendR med oppgjør både i nyutstedte SendR-aksjer og kontanter. SendR opplyser i en melding at 25 prosent av kjøpesummen vil være cash, resten nye aksjer.
Verdifastsettelsen av Phonofile og hvilket bytteforhold som legges til grunn for transaksjonen opplyses ikke.
Brataas sier Phonofile skal bestå som selvstendig selskap i Norge, og at handelen skjer for å sikre at norsk eierskap fortsetter.
- Det er noe vi gjør for å styrke Phonofile i et marked som er preget av internasjonale aktører. Det å ekspandere fra et lite marked er ekstremt krevende når vi skal konkurrere med amerikanske og multinasjonale aktører. For å ivareta interessene til våre plateselskaper og artister, måtte vi finne en internasjonal samarbeidspartner, sier han.
Sammen med Finetunes blir Phonofile en relativt stor europeisk enhet.
- Det gjør oss i stand til å ta raskere skritt videre ut. Markedet er blitt globalt og det å få større internasjonale rekkevidde er viktig, sier Brataas.
Phonofile distribuerer i dag musikk internasjonalt på bakgrunn av rundt 2000 kontrakter med musikkleverandører. Av disse er 300-400 det Brataas kaller profesjonelle plateselskaper.
LES OGSÅ: De norske twitterstjernene
Brataas avviser at salget til det tyske selskapet innebærer en utflagging av norsk musikk fra kjære artister som Karpe Diem, Ole Paus, Kari Bremnes, Ole Ivars og Freddy Kalas.
- Vi beholder kompetansen og verdiskapingen i Norge, selv om eierselskapet går på børs i Tyskland, sier han.
«Hyggelig avkastning»
Prosessen med SendR skal ha pågått i over et år. Underveis skal eierne ha sondert interessen med alle relevante aktører i bransjen.
Erling Maartmann-Moe, partner i Alliance Venture, er fornøyd med salget. Han bekrefter at investeringsfondet vil motta oppgjør for sin eierandel på 25 prosent i kontanter og aksjer.
- For oss er dette en exit. Vi har jobbet med dette selskapet og denne investeringen i syv år.
Fordi prisen til slutt avhenger av hvordan eierselskapet SendR gjør det på børsen, kan ikke Maartmann-Moe si nøyaktig hva endelig avkastning vil bli.
- Men dette et notert selskap og vårt mål er å selge oss helt ut i løpet av to-tre år, sier han.
- Hvis aksjen holder seg på det nivået den er på nå, er det en god deal. Ingen rakettdeal, men en hyggelig avkastning, sier Maartmann-Moe.
Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter
Les også:
Plomberer TV-en for å slippe lisensen
Bygger journalistrobot (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.