De økonomiske problemene fortsetter for Tidal samtidig som listen over parter som hevder strømmetjenesten skylder dem penger, vokser. Det pakistanske teknologiselskapet Rockville trekker nå Tidal for retten i Norge, med et krav om å få utbetalt 4,5 millioner norske kroner.

Musikksamarbeid i Pakistan

Rockville og Tidal, som da var kjent under navnet Wimp, innledet et samarbeid sommeren 2014 som så slikt ut:

  • Rockville hadde lisensavtaler som ga dem rett til å videreformidle musikken til både de store internasjonale plateselskapene Sony, Warner og Universal, samt regionale plateselskaper som Unisys Infosolutions, som sitter på store kataloger av lokal musikk.
  • Pakistan var et stort marked for Telenor.

Å inngå samarbeid med strømmetjenester er blitt en vanlig markedsføringstaktikk for telekomselskaper. Telenor hadde for eksempel allerede en samarbeidsavtale om å tilby det som da het Wimp på toppen av kabelabonnement på Canal Digital her i Norge.

  • Tidal trengte på sin side alltid flere abonnenter.

Resultatet ble at Tidal leverte plattformen, Telenor merkevaren og Rockville musikken til en abonnementsbasert strømmetjeneste som ble kalt «Telenor Music – powered by Wimp».

Hevder betalingene uteble

Avtalen trådte formelt i kraft i oktober 2014. Tidal skulle betale Rockville for bruken av musikken over ti terminer. Men fra og med mai 2015, etter fire av ti terminer, sluttet betalingene å komme, ifølge Rockvilles advokater.

Rockville ga beskjed om at de ville ha pengene sine. Tidal svarte i desember 2015 med å kreve at avtalen ble hevet.

Sliter med å betale regninger

DN skrev tirsdag om hvordan konsernet Aspiro, hvor Tidal utgjør nesten all virksomhet, gikk med 239,5 millioner svenske kroner i underskudd etter skatt i 2015.

Tidal sliter også med å betale regningene sine i tide, viser oversikter fra kredittopplysningsselskapene Soliditet og Kreditupplysning per torsdag 8. september

De tre selskapene Aspiro ab, Tidal Music as og Tidal Norway as har alene 107 betalingsanmerkninger seg imellom.

Musikkfestivaler, reklamebyråer, taxiselskaper. banker og hoteller er også på den lange listen over parter som sliter med å få betalt fra Tidal.

«Ren pengeinndrivelse»

Også Rockvilles representant, advokatfullmektig Eirik Sandal (30) i Kvale Advokatfirma, beskriver en sak som handler om manglende evne eller vilje til å betale regninger.

– Fra vår side er dette ren pengeinndrivelse, sier han.

Advokat Peder Alvik Sanengen (29) i Thommessen advokathus.
Advokat Peder Alvik Sanengen (29) i Thommessen advokathus. (Foto: DN)
Tidspunktet for når betalingene fra Tidal til Rockville stoppet opp, sammenfaller også med tidspunktet for når inkassosakene begynner å dukke opp.

DN har siden forrige fredag forsøkt å få representanter for Tidal i tale om saken, uten hell.

Thommessen advokathus fører saken for Tidal i Norge.

– Jeg har ingen kommentar til saken på det nåværende tidspunkt, sier advokat Peder Alvik Sanengen (29) i Thommessen.

Mislykket tjeneste

Sandal, Rockvilles advokat, forteller at musikktjenesten aldri ble noen stor hit i Pakistan.

– Det ligger vel i sakens natur at det ville vært unødvendig å gå rettens vei for å få betalt dersom tjenesten hadde blitt en suksess, sier han.

Kommunikasjonsdirektør Atle Lessum i Telenor bekrefter at Telenor Music ble lagt ned desember 2015.

– Telenor har ingen kommentar til den pågående rettssaken, der selskapet ikke er part, sier han.

Saken skal etter planen gå i Oslo tingrett i januar 2017.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.