Advarselen kommer samtidig som det blir mer og mer klart at opposisjonen i Myanmar vil overta makten etter helgens valg. På tampen av militærstyre i Myanmar var Kina landets nærmeste allierte og viktigste handelspartner og skjermet juntaen i landet mot internasjonal kritikk. Men Kinas jakt på råvarer har også utløst sinne iblant myanmarerne, og Aung San Suu Kyi og hennes parti, Nasjonalligaen for demokrati (NLD), har lovet å representere folkets vilje bedre.

Mens den halv-sivile regjeringen i Myanmar har beveget seg i retning av frie valg og jobbet for bedre forbindelser med Vesten, har forholde til Kina gått fra «spesielt» til «normalt», skriver Global times, som er tilknyttet den kommunistiske partiavisen People's Daily i Kina.

En tilnærming til USA vil være «et tankeløst trekk som vil ødelegge det strategiske rommet og ressursene landet kan oppnå gjennom Kinas vennskapelige politikk. Kina har vært strategisk storslått og vennlig», skriver avisen.

Kina har omfattende interesser i Myanmar, og i juni besøkte Suu Kyi Beijing, noe som ble oppfattet som et tegn på at nøkkelpersoner i begge land er interessert i å sikre fremtidige forbindelser.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Myanmars opposisjon gjør nesten rent bord i Yangon

 
Tidligere partileder i Myanmar innrømmer nederlag

Myanmars president sier han vil respektere valgresultat