– En alvorlig situasjon har utviklet seg, og den har satt folks liv i fare. Derfor har vi erklært unntakstilstand fra i dag av, heter det i en uttalelse fra landets informasjonsdepartement.

I en annen uttalelse framholder departementet at landets forsvarssjef nå har full kontroll i området.

Det har pågått kamper i Kokang-distriktet siden 9. februar. I helgen skal det ha vært voldsomme gatekamper mellom lokale opprørere og regjeringshæren i byen Laukkai.

Kokang grenser til den kinesiske provinsen Yunnan, og rundt 30.000 mennesker antas å ha flyktet fra delstaten og over grensen til Kina etter at kampene startet. De fleste av disse er etniske kinesere, i likhet med flertallet av lokalbefolkningen.

Tusenvis har også søkt tilflukt i et kloster i byen Lashio, om lag 14 mil sør for konfliktområdet. Mange av dem har kun med seg noen få eiendeler i plastposer, ifølge AFP.

– Kaotisk

Situasjonen blir beskrevet som «farlig og kaotisk» av opprørskilder. Mange er drept, blant dem opptil 50 sivile, ifølge en talsmann for Ta'ang nasjonale frigjøringshær (TNLA), som kjemper side om side med Kokang-opprørerne, også kjent under akronymet MNDAA.

TNLA-talsmannen anklager soldatene for å ha drept alle de støtte på.

– De gjennomsøkte boliger og skjøt folk, selv på dagtid, sier Tar Parn La til nettavisen Irrawaddy om kampene i Laukkai.

Skudd mot Røde Kors

Det er også meldt om skyting mot en kolonne fra Røde Kors, som fraktet personer som har flyktet fra kampene. To personer ble såret, den ene ble truffet nær øyet, den andre i kroppen, sier et øyenvitne til Reuters.

– Vi har aldri opplevd et slikt angrep før. Dette er aller første gang, sier Shwe Cin Myint, talskvinne for Myanmar Røde Kors.

Samtidig har president Thein Sein besøkt sårede soldater på et sykehus i regionen. Ifølge den statlige avisen Global New Light of Myanmar lover han at regjeringshæren ikke vil gi fra seg «en eneste liten bit» av landet til opprørerne.

Minst 47 soldater og 26 opprørere er drept siden kampene startet 9. februar, skriver avisen, som fungerer som et talerør for myndighetene.

Fredsprosess

Myanmar har over 130 etniske minoriteter, og forholdet mellom flere av disse og sentralregjeringen har ført til langvarige væpnede opprør. I flere av konfliktene er det nå innført lokale våpenhviler, og det pågår en fredsprosess der Norge er blant støttespillerne. Målet er en landsdekkende våpenhvile.

MNDAA var tidligere en del av Burmas kommunistparti, en mektig kinesisk-støttet gerilja som kjempet mot Myanmars regjering inntil den ble splittet i 1989.

Både i kinesiske medier og sosiale medier er det publisert bilder som viser nedbrente og plyndrede butikken i Laukkai. Bildene viser også det som angivelig er drepte sivile og innbyggere som blir pågrepet av myndighetene. Det er ikke bekreftet at bildene er ekte. De fleste innbyggerne antas nå å ha forlatt byen.

 

LES OGSÅ: Nordmenn flest mener privatøkonomien er stabil

Venter panikkartede fall i markedene

Aktor ber om frikjennelse for Strauss-Kahn  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.