Grafen over er publisert av JAG Capital - og den vekker stor oppsikt og intens grubling blant investorer.
Grafikken viser akkumulert avkastning på de forskjellige ukedagene på den amerikanske børsen de siste ti årene, siden 2003. Frem til like før finanskrisen slo til med full kraft, var det ganske lik avkastning i snitt på ukens fem handelsdager.
Men så skjedde det noe dramatisk:
Tirsdager ble plutselig til turbotirsdag sammenlignet med resten av uken. Akkumulert har tirsdager nå generert 77 prosent avksatning siden 2003, mens nest beste ukedag, torsdag, bare har gitt 10,1 prosent samlet avkastning de siste ti årene. De dårligste dagene, mandager og fredager, har gitt negativ samlet avkastning i samme periode, henholdsvis minus 1,3 og 2,3 prosent.
Og trenden har bare blitt sterkere og sterkere. Med USA-børsen i pluss også i dag, tirsdag, ble det den nittende tirsdagen på rad med oppgang. Det er i seg selv oppsiksvekkende nok, statistisk sett.
Nettstedet marketwatch.com er en av flere som leter etter forkl#229er på fenomenet.
En har de hentet fra The Stock Trader’s Almanac som har en teori om at investorene ikke ønsker å være eksponert over helgen, eller kjøpe aksjer mot slutten av uken.
Norman Conley, som er administrerende direktør i JAG Capital, har en annen mulig forkl#229: Med finanskrisen økte volatilitet (svingninger) i markedet, har tirsdager blitt "gjeninnhentingsdagen" etter en ofte grufull mandag.
Han legger imidlertid til:
- Jeg tror ikke den historiske meravkastningen på tirsdag kan utnyttes av investorene. Særlig ikke nå som sammenhengen er omtalt overalt.
Les også på DN.no i dag:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.