–Jeg synes aldri blogging var noe særlig stas, sier Linnéa Myhre.
Likevel er hun antagelig best kjent som «sinnabloggeren». Men det at hun blogget, var aldri noe hun gikk rundt og skrøt av.
– De fleste assosierte blogging med motetips og dagens antrekk, noe jeg selv aldri drev med. I frykt for å bli sett ned på, unngikk jeg dermed alltid å nevne det, sier Myhre.
I 2012 var det full stopp. Myhre sluttet å oppdatere det som på rekordtid var blitt en av Norges mest leste blogger, og kom istedenfor ut med boken «Evig søndag» – et utleverende portrett fra ett år av hennes liv. Nå er boken trykket i 40.000 eksemplarer. Myhre fikk Tabuprisen for de åpne og ærlige beskrivelsene av hennes problemer med anoreksi og depresjoner.
– Jeg tror temaet er interessant, siden så mange selv har eller har hatt det sånn, eller kjenner noen som sliter med det – ønsket om å forstå, svarer Myhre på spørsmål om hvorfor boken er blitt en suksess.
– At jeg allerede hadde endel lesere fra bloggen som ville vite mer om meg, var selvfølgelig en stor bonus, legger hun til.
Hardt arbeid
Myhre fører an blant de norske bloggerne som de siste årene er publisert i bokform. Caroline Berg «Fotballfrue» Eriksen kom ifjor ut med «Fotballfrues dagbok». Sammen med Cecilie Theiste-Bratli har hun skaffet forlaget Lille Måne en real kassasuksess.
Susanne Kaluza sa opp jobben i Dagbladet og bestemte seg for at hun ikke skulle ha redusert inntekt selv om hun bare hadde bloggen sin å livnære seg av – fra dag én.
– Det klarte jeg, og litt til, men det er knallhardt arbeid, sier Kaluza, som akkurat er blitt ansatt som redaktør for Egmont Mortensens nettportal Foreldre.no.
I løpet av det drøye halvannet året bloggen hennes var hovedgeskjeften, har Kaluza skrevet to bøker, designet en matboks, utviklet sitt eget brød, stilt opp i utallige debatter og intervjuer og skrevet fem–ti blogginnlegg hver eneste uke. I februar kommer den tredje boken «Mammarådet», hvor hun har samlet bidrag fra 16 norske bloggere om hva det vil si å være mamma i 2014.
– Noe av det beste med bloggerne at de har en utradisjonell og bred sammensetning. De som leser og skriver blogger, har ikke det erketypiske Oslo-nettverket som nesten alle andre forfattere og mediefolk har, sier Kaluza.
Skrivepraksis har de også. Både forleggere og bloggere påpeker at bloggerne allerede er selvpubliserte forfattere når blir plukket opp av forlagene.
– Vi begynte tidlig å jobbe med bloggere. Vi så hvilken unik mulighet leserne fikk når de kunne kommunisere direkte med forfatteren, sier forlegger Jan Mesicek, som utgir Caroline Berg Eriksen og Cecilie Theiste-Bratli.
Respekt og selvrespekt
– Det er klart at forlagene ser et kommersielt potensial i bloggere som har store leserskarer, sier lederen av Den norske forleggerforeningen, Kristenn Einarsson.Han opplever at forlagene anser blogguniverset som et bra sted å rekruttere forfattere fra.
– Men det er klart, for å nå et opplag på 40.000 bøker, så må det være noen litterære kvaliteter på plass også, sier Einarsson, som innrømmer at han er imponert over opplagstallene for Myhres «Evig søndag».
I utlandet utgis stadig flere bøker av forfatterne selv, og i høst åpnet Ebøker.no og Digitalbok.no for at norske forfattere skal kunne selvpublisere. Dermed blir skillet mellom bloggerne og forfatterne stadig mer usynlig.
Linnéa Myhre er mer komfortabel med å være forfatter enn blogger.
– Jeg føler jeg har vunnet litt respekt på det, om ikke min egen selvrespekt, sier hun.
Inntektene har også økt etter at hun tok steget over til papiret. Ifølge DNs overslag kan Myhre ha tjent i overkant av en million kroner på boksalget etter at Skatteetaten har fått sitt. Selv sier hun bare at hun tjente «mindre enn Jo Nesbø».
– Jeg tjente minimalt med penger på min blogg, så for min del er det bedre økonomi i litteraturen. For de største motebloggerne tror jeg det er omvendt, sier Myhre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.