Da hele eurosamarbeidet ifjor sommer sto på kanten av stupet - og panikken rådet i verdens finansmarkeder - lovet sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken ECB å gjøre alt som sto i hans makt for å redde valutaunionen.

- Og tro meg, det vil være nok, la han til.

Dempet frykten
Løsningen han kom opp viste seg i ettertid å sette en svært så effektiv stopper for markedsuroen. I september ifjor lanserte Draghi et program som fikk navnet OMT. Det åpnet for at sentralbanken kunne gjøre støttekjøp av statsobligasjoner i de mest gjeldsutsatte nasjonene i eurosamarbeidet, forutsatt at nasjonene selv ba om hjelp.

Store gjeldstyngede økonomier som Spania og Italia opplevde ijfor sommer at rentene på statsgjelden steg til nivåer som over tid kunne ført til at de ble nødt til å misligholde gjelden. Og i motsetning til Hellas, Portugal og Irland ville det blitt en nesten umulig oppgave for de andre euromedlemmene å redde for eksempel Italia.

Men etter at Draghi lanserte OMT-programmet opplevde både Italia og Spania, samt flere andre gjeldstyngede land, at rentene på statsgjelden falt markert tilbake. Ingen land har så langt benyttet seg av muligheten til å la sentralbanken gjøre støttekjøp. Men bare vissheten om at ECB kan gjøre slike kjøp har dempet frykten for mislighold markert.

Hindrer spekulasjon
At den europeiske sentralbanken har mulighet til å gjøre ubegrensede kjøp gjør det svært lite attraktivt å spekulere i at et land vil komme til å misligholde gjelden.

Det så langt ubrukte oppkjøpsprogrammet har fungert så godt at en svært så selvsikker Draghi på pressekonferansen etter torsdagens ECB-møte uttalte at OMT har fungert «veldig, veldig bra».

- OMT har trolig vært det mest suksessfulle pengepolitiske virkemidlet i nyere tid, sa Draghi på pressekonferansen torsdag ifølge Financial Times.

Skal behandle lovligheten
Nå kan imidlertid frykten returnere til markedene. I neste uke skal den tyske forfatningsdomstolen i Karlsruhe starte behandlingen av saken der det skal avgjøres om OMT-programmet strider mot den tyske grunnloven.

Det er kanskje nettopp derfor Draghi nå er så opptatt av å understreke viktigheten av tiltaket.

Ifølge tidsskriftet The Economist vil OMT-programmet trolig overleve domstolens endelig behandling senere i år. Men høringene tirsdag og onsdag i neste uke vil igjen rette oppmerksomheten mot den store tyske motstanden mot programmet.

Det har lenge vært kjent at ECB-rådsmedlem og sjef for den tyske sentralbanken Bundesbank, Jens Weidman, er en sterk kritiker av programmet. Ifølge et lekket dokument som Bundesbank har sendt domstolen mener den tyske sentralbanken at det ikke er ECBs oppgave å holde valutaunionen samlet. Banken mener dette er en rett som utelukkende tilhører enkeltlandene og borgerne i unionen.

Frykten kan returnere
Sjeføkonom Holger Schmieding i Berenberg Bank mener det er lite sannsynlig at domstolen fullstendig vil avvise OMT-programmet og dermed automatisk trekke tilbake den tyske støtten.

- Men vi kan ikke utelukke en uheldig beslutning der retten for eksempel legger inn forbehold om en tysk deltakelse i ECBs handlinger og dermed gjør disse handlingene mindre effektive eller gjør dem potensielt helt inneffektive, skriver Shcmieding i en oppdatering ifølge Time.

I så fall kan frykten returnere i markedene:

  • Markedsaktørene kan begynne å stille spørsmål om oppkjøpsprogrammet mister all effekt uten tysk støtte
  • Ifølge The Economist kan det også bli stilt spørsmål om hvor effektivt programmet også er i sin nåværende form, i og med at det er begrenset til kjøp av obligasjoner med inntil tre års løpetid

Renteoppgang i mai
Rentene på både spansk og italiensk statsgjeld har steget markert siden en bunn i begynnelsen av mai i år. Forventninger om at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve etterhvert vil avslutte sitt støttekjøpsprogram og frykten for utfallet av den tyske domstolens behandling har bidratt til oppgangen.

  • I dag handles spansk statsgjeld med ti års løpetid med en rente på 4,61 prosent, en oppgang på nærmere 0,7 prosentpoeng siden begynnelsen av mai.
  • Italiensk statsgjeld med ti års løpetid handles med en rente på 4,27 prosent. Dette er en oppgang på rundt et halvt prosentpoeng siden begynnelsen av mai.
  • Til sammenligning handles tysk statsgjeld med tilsvarende løpetid med en rente på 1,5 prosent. Den tyske tiåringen er opp drøye 0,3 prosentpoeng siden begynnelsen av mai.

LES OGSÅ:

Draghi vurderer rente under null

Ingen renteendring i eurosonen

I dag kan han innføre negativ rente: - Det vil være en historisk begivenhet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.