Bankenes boliglånspraksis utøves i dag med betydelig fleksibilitet, skriver Finanstilsynet i et brev til Finansdepartementet onsdag.
Finanstilsynet ga i 2010 retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis for privatboliger i Norge. Disse retningslinjene ble strammet inn i 2011, med et krav om at låntakerne skulle ha minst 15 prosent egenkapitalandel ved boligkjøp.
Helt siden Siv Jensen (Frp) tok over finansministerposten i høst, har hun vært opptatt av at bankene skal ha mulighet til selv å vurdere hvem som får lån. I onsdagens brev skriver imidlertid Finanstilsynet at det kan bli aktuelt å innføre tiltak som gir bankene mindre rom for å bruke skjønn.
I en e-post til DN.no viser tilsynsdirektør Morten Balzersen til at den siste kredittmarkedsstatistikken for november 2013.
- Statistikken viste at husholdningenes gjeld fortsatt vokser mer enn inntektene, skriver han.
- Kan bli nødvendig
Baltzersen legger videre vekt på at husholdningsgjelden og boligprisene henger nært sammen.
- I siste del av 2013 falt norske boligpriser noe etter en lang periode med sterk vekst. En utflating av boligprisene vil bidra til gradvis lavere gjeldsvekst og dermed til økonomisk og finansiell stabilitet, skriver Finanstilsynsdirektøren.
- Dersom ikke veksten i husholdningenes gjeld avtar i tiden framover, kan det bli nødvendig å vurdere nye tiltak som kan bidra til å begrense kredittveksten. I lys av den senere tids utvikling i boligmarkedet, vil ikke Finanstilsynet nå endre boliglånsretningslinjene eller foreslå forskriftsregulering av bankenes utlånsvirksomhet. Finanstilsynet vil imidlertid i sin tilsynsvirksomhet legge stor vekt på at bankene følger de gjeldende retningslinjene, skriver han.
- Forutsetter skjønn
Finansminister Jensen sier i en pressemelding onsdag at «det er lovende at det, også innenfor generelle retningslinjer, skjer en individuell vurdering av den enkelte lånesøkers situasjon».
- Er Finanstilsynet enig i det, Morten Baltzersen?
- Finanstilsynets retningslinjer forutsetter at bankene utøver skjønn. Boliglånsundersøkelsene og tilsynet med bankene viser at retningslinjene praktiseres fleksibelt, svarer han.
Onsdag har landets største bank DNB en klar beskjed til statsminister Siv Jensen og Finanstilsynet:
- Signalene fra ministeren er positive, men vi synes det er nødvendig med en tydeligere presisering av det skjønnet Finanstilsynet peker på, sier informasjonssjef Even Westerveld i DNB.
- Vi ser at det er ulik praksis mellom aktørene i markedet. Det vil både gjøre det lettere for unge som skal inn i boligmarkedet og gjøre konkurransen mer rettferdig dersom det blir tydeligere på når skjønnet kan brukes og ikke brukes, sier han.
Finans Norge uenig
Finans Norge har gjentatte ganger tatt til orde for at retningslinjene for forsvarlig utlånspraksis er for strenge.
- Finanstilsynet er veldig opptatt av å få frem hvor utmerket dette har fungert. Vi er mer usikre. Vi tror reglene har ført til at veldig mange flere har fått hjelp til å skaffe egenkapitalen, sier kommunikasjonsdirektør Jan Erik Flåne i Finans Norge til DN.no og fortsetter:
Bransjeorganisasjonen deler heller ikke Finanstilsynets bekymring.
- Våre undersøkelser viser at norske husholdninger er mer solide. Vi synes derfor ikke at det er noe grunnlag for å snakke seg inn i en boligkrise, noe man gjør hvis man hele tiden er bekymret, sier Flåne.
I dag støtter likevel Finans Norge konklusjonen til Finansdepartementet om å i denne omgang ikke gjøre endringer i retningslinjene eller ta inn noen forskrift.
- Det er vi glad for, også er vi spente på hva reaksjonen til Siv Jensen er på brevet, sier Flåne.
I valgkampen lovte Fremskrittspartiet å fjerne kravet om 15 prosent egenkapital helt, mens Høyre tok til orde for å senke det til 10 prosent.
- Hva tror du reaksjonen er?
- Det skal jeg skal ikke spekulere i, svarer Flåne.
Les brevet fra Finanstilsynet her.(ekstern lenke)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.