Da regjeringen kunngjorde at en ny statlig ordning skulle erstatte Eksportfinans for to uker siden var norske industriaktører storfornøyde.
Få – om noen – ante at nyheten ville skape store bølger i de internasjonale obligasjonsmarkedene.
Nedgradert til søppel
Bare dager etter ble Eksportfinans, som eies av staten (15 prosent) og norske banker (85 prosent), nedgradert til søppel-status av Moody’s. Kredittvurderingsbyrået frykter at selskapet ikke vil møte sine forpliktelser overfor kreditorene, mens det gradvis bygges ned over de neste årene.
Rentene på Eksportfinans-gjeld hoppet til nivåer over syv prosent, og papirenes verdi falt til rundt 80 prosent av pålydende. Fond som plikter bare å holde sikre investeringer ble nødt til å selge.
Les også: Eksportfinans-panikk når Japan
ABG Sundal Colliers sjef for obligasjonshandel, Mark Philip Gretton, har regnet seg frem til at omtrent 30 prosent av obligasjonene er rammet av tvangssalg. Selskapet hadde 205 milliarder kroner i utestående gjeld ved slutten av tredje kvartal, hvilket betyr at investorer har måttet selge unna 61,5 milliarder kroner i verdipapirer.
Siden obligasjonene har falt med mellom 20 og 25 prosent, hvilket betyr at investorene har blitt nødt til å realisere tap på mellom 12,3 og 15,4 milliarder kroner. Ingen av obligasjonene er notert i Norge; 47,5 prosent av gjelden er i dollar og 36,1 prosent i japanske yen.
- Den norske regjeringen forsto nok ikke konsekvensene da den tok sin beslutning, sier Gretton til DN.no.
Eksportfinans' stabsjef Elise Lindbæk sier hun ikke kan bekrefte disse tallene. Regnestykket forutsetter at tvangssalgene er blitt gjort umiddelbart, hvilket høyst sannsynlig ikke er tilfelle. Derimot må man se for seg at investorer som ikke har vært tvunget til å selge likevel har gjort det fordi risikoen har økt.
- Klossete
Dagens Næringsliv har denne uken fortalt at Trond Giske informerte Eksportfinans’ andre eiere om den statlige overtakelsen kun én time før den ble gjort offentlig. Eksportfinans’ styreleder Geir Bergvoll sier at eierne på dette tidspunktet fortsatt diskuterte en oppkapitalisering av selskapet, som var nødvendig for å sikre at lånegrensen for store industrielle prosjekter ikke ble redusert av EUs nye kapitalkravdirektiv. En oppkapitalisering var i utgangspunktet også regjeringens foretrukne løsning.
I fredagens DN retter en svensk forvalter skarp kritikk mot Trond Giskes håndtering av saken: Giske fikk «refse-epost» fra svensk forvalter
Det gjør også analysesjef for kreditt i First Securities, Pål Ringholm.
- Håndteringen har vært svært klossete, sier han til DN.no.
Ringholm mener fortsatt det han sa i et intervju med DN.no i forrige uke, nemlig at nedgraderingen av Moody’s er en overreaksjon og utgjør en kjøpsmulighet.
Les intervjuet her: Søppel-gjeld ble «månedens kupp»
Men han reagerer på at beslutningen om en avvikling av Eksportfinans ble tatt uten at de andre eierne ble informert. Hadde de blitt det, tror Ringholm at de i det minste ville bedt om en juridisk vurdering av hvorvidt selskapet ville komme i brudd med sine lånebetingelser.
- Regjeringen har ikke engang vurdert andrehåndskonsekvenser for Eksportfinans, jeg kan ikke skjønne noe annet. Og de har heller ikke vurdert tredjehåndskonsekvenser: Økningen i finanskostnadene til DNB og andre norske banker hvis ikke dette blir løst, sier analysesjefen.
- Dyrt for AS Norge
Han mener regjeringen snarest må komme med en mye sterkere forpliktelse overfor Eksportfinans’ gjeld, enten i form av en statlig garanti eller ved å tillate selskapet å bytte illikvide verdipapirer mot mer likvide instrumenter.
- Det haster med en løsning, advarer han.
- En eller annen form for teknisk konkurs for Eksportfinans vil være dyrt og ødeleggende for AS Norge. Det medfører at det blir dyrere for DNB å hente finansiering, det blir dyrere for kommunalbankene å hente finansiering, og det vil påvirke finansieringskostnadene til industrien og boliglån for folk flest. Så det er i Norges interesse at dette løses.
En teknisk konkurs kan for eksempel utløses hvis klausuler i visse gjeldspapirer innebærer mislighold ved nedgradering.
DN.no spurte denne uken DNBs konsernsjef Rune Bjerke om han fryktet at saken ville få konsekvenser for bankens finansieringskostnader, som allerede er under hardt press på grunn av gjeldskrisen i Europa.
- Jeg håper ikke det, svarte han, og la til at han tror markedet vil roe seg når det går opp for investorene at Moody's nedgradering var overdrevet.
- Kan etterlate fæl lukt
Både Ringholm og Gretton mener saken kan bli svært skadelig for Norges omdømme i internasjonale finansmarkeder.
- Et mislighold vil være et hardt slag mot det internasjonale investormiljøets oppfatning av Norge som det tryggeste stedet i verden med dets status, oljefond, budsjettbalanse og makroøkonomiske situasjon. Da får du en brist i dammen, sier Gretton.
- Det kan etterlate en fæl lukt.
Nærings- og handelsminister Trond Giske, som denne uken gikk ut og kritiserte Moody’s nedgradering av Eksportfinans i DN, viser gjennom sin kommunikasjonssjef Anne Cecilie Lund at forhold rundt finansiell uro kommenteres av finansdepartementet.
DN.no ba denne uken finansminister Sigbjørn Johnsen om å kommentere markedsreaksjonen etter regjeringens beslutning.
- Det som er viktig nå er at vi håndterer situasjonen på en ordentlig måte, og det jobber vi med. Det er alt jeg vil si nå, sa han.
Les mer:
Regjeringen oppretter statlig eksportfinansiering (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.