Det er ikke mange månedene siden Holberg Fondene slo et slag for å plassere penger i det norske aksjemarkedet.

Les hvorfor Norge er Verdens beste land å investere i

Siden denne rapporten kom i februar har usikkerheten og volatiliteten vært stor i markedene. Holberg Fondenes forvalter Hogne Tyssøy har fremdeles tro på Oslo Børs.

- Vi er positive til aksjemarkedet, sier Tyssøy, og ramser opp faktorer som underbygger dette.

  • Utsiktene globalt ser positive ut. Dette er støttet av blant annet IMF og OECD.

  • Utviklingen i bedriftene generelt de siste årene, der fokus har vært på å skape sunnest mulig utvikling, bedret soliditet og balansekvalitet. Førstekvartals-resultatene viste positiv utvikling i driftsresultatene i selskapene.

  • For aksjer knyttet til store deler av næringslivet er verdsettelsen moderat til lav. God balansekvalitet eksisterer i store deler av næringslivet.

  • Lavt rentenivå. Lave renter er på mange måter et sykdomstegn, men gjør generelt at investorer vil ta den risikoen det er å gå i aksjemarkedet.

- Men vi er ydmyke for at her er mange motkrefter som herjer med oss innimellom. Bildet er ganske komplisert, så det er grunnlag for å si at volatiliteten fortsatt vil være høy i aksjemarkedet, sier Tyssøy.

Regional posisjonering vanskelig
Finansavisen skriver torsdag at både Odin Fondene og Nordea mener at europeiske aksjer er attraktive. Ifølge Odin-forvalter Alexandra Morris er europeiske selskaper i dag priset med 22 prosent rabatt i forhold til sitt historiske gjennomsnitt.

- Jeg mener det er farlig å generalisere. Enkeltaksjer og enkeltsektorer ser billige ut, mens andre deler er mer krevende priset, sier Tyssøy.

Han viser til at aksjemarkedene globalt har vist stor korrelasjon.

- Hvis du sier at europeiske aksjer virker attraktive, så vil jeg si at det gjør globale aksjer også. Regional posisjonering er vanskelig fordi samvariasjonen er så høy, sier han.

Et sted å ha en del av sparepengene sine
Han mener det er naturlig for norske investorer å ha en viss andel av sine penger på Oslo Børs, og at det nå kan være på tide å posisjonere seg. Oslo Børs har historisk hatt en svært bra utvikling i tider med oppgangskonjunktur.

- Hovedregelen er at Oslo Børs er syklisk og konjunkturfølsom. Dersom vi nå etablerer en oppgangskonjunktur, og får en forventet etterspørselsvekst i verden etter energi og råvare, så tror jeg Oslo Børs er et sted man skal ha en del av sparepengene sine, sier Tyssøy.

Ut ifra risiko anbefaler han at folk også plasserer litt utenfor Oslo Børs, ettersom svingningene her kan være store.

Vær obs på dette
Tyssøy mener at den som velger å plassere penger på Oslo Børs bør vurdere en rekke faktorer.

Det internasjonale energimarkedet og den globale etterspørselen etter energi er en viktig driver for Oslo Børs, og utviklingen her henger tett sammen med den økonomiske gjenopphentingen.

- Det er mange som mener at den globale veksten er tiltakende, den er så stor at det er grunnlag for optimisme, mener Tyssøy.

Usikkerheten er likevel stor i markedene, blant annet som følge av de europeiske budsjettunderskuddene.

- Situasjonen i Europa reiser en rekke spørsmål. Hvor mye skal man stimulere for å få fart på økonomien, og når skal man bremse de offentlige programmene ut fra en tekning rundt offentlig gjeld og bærekraft i økonomien? Man kan risikere å knekke veksten dersom forsøker å vende tilbake til det som egentlig er en statsfinansiell idealverden for raskt, sier Tyssøy.

For Norge har også oljeutlippet i Mexicogulfen stor betydning. President Barack Obama har innført borestans i seks måneder.

- All logikk taler for at dette blir midlertidig, men det kan likevel forrykke markedsbalansen i hele offshore og offshoreservice-industrien, sier Tyssøy.

Les: 9 av 10 tror Børsen skal opp

<b>De har EUs mest solide økonomi</b>

<b>Landet der krisen aldri kom</b>

<b>Ny smell for Hellas</b>

<b>Her skulle du investert pengene dine</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.