Denne uken er det flere viktige nøkkeltall på kalenderen som potensielt kan flytte markedene.

Internasjonalt er det trolig den utsatte jobbrapporten fra amerikanske myndigheter som vil få mest oppmerksomhet. Rapporten, som ofte blir omtalt som månedens viktigste tall, ble utsatt på grunn av nedstengningen av den amerikanske statsadministrasjonen tidligere denne måneden.

Rapporten for september, som egentlig skulle blitt publisert 4. oktober, legges derfor frem tirsdag denne uken. Nedstengningen får imidlertid også konsekvenser for neste rapport, som utsettes fra 1. til 8. november.

Skyver på nedtrappingen
Makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets tror utsettelsene vil gjøre det vanskelig for den amerikanske sentralbanken Federal Reserve å foreta endringer i pengepolitikken denne høsten. Tidligere i høst ventet markedene at sentralbanken ville starte nedtrappingen av de månedlige støttekjøpene av stats- og eiendomsgjeld, som omtales som QE, allerede i september.

- Mangelfull tilgang på data gjør det vanskeligere for Fed å vurdere styrken på det økonomiske oppsvinget, og det fremstår da som lite trolig at de vil gjøre noen premature endringer i pengepolitikken. Vi holder en knapp på at Fed skyver på nedtrappingen av QE frem til mars neste år, og at verdipapirkjøpsprogrammet avsluttes helt i fjerde kvartal 2014, skriver Kjennerud i morgenrapporten fra DNB mandag.

Ifølge Bloomberg News er konsensus blant forventningene i markedet at sysselsettingen utenom jordbruket økte med 185.000 personer i september. Estimatene varierer fra 155.000 til 240.000 nye jobber. Arbeidsledighetsraten er ventet å holde seg uendret på 7,3 prosent.

Tror på uendret rente
Her hjemme er det torsdagens rentebeskjed som vil få mest oppmerksomhet.

- Rentemøtet i Norges Bank på torsdag er ukens store norske begivenhet. Vi venter uendrede renter på dette møtet, skriver seniorøkonom Katrine Godding Boye i morgenrapporten fra Nordea Markets.

Hun viser til at det bare er en knapp måned siden forrige møte hvor sentralbanken la frem en renteprognose som tilsa uendrede renter frem til andre eller tredje kvartal neste år.

- Siden rentemøtet har vi på den ene siden fått en krone som er nær tre prosent svakere enn Norges Bank har anslått og på den andre siden litt svake nøkkeltall. Inflasjonen i september var 0,5 prosentpoeng lavere enn Norges Banks anslag og også tall for detaljhandel, arbeidsledighet og boligpriser har vært svake. Vi tror Norges Bank vil veie disse faktorene opp mot hverandre og inntil videre ikke endre syn på rentene nevneverdig, skriver Godding Boye.

Kina og Europa
Kalenderen inneholder også flere viktige nøkkeltall fra Europa og Kina. Natt til torsdag kommer foreløpige tall for HSBCs aktivitetsindikator PMI for industrien i Kina. Det er ventet at aktivitetsindeksen vil stige til 50,4 fra 50,2 måneden før. En indeks over 50 indikerer økende aktivitet i sektoren.

Senere på dagen torsdag kommer også foreløpige PMI-indekser for eurosonen

- Samleindeksen er ventet å bevege seg sidelengs, etter seks måneder med oppgang. Bakgrunnen for dette er at PMI indeksen er nokså godt korrelert med konjunkturindeksen Sentix, som viste en ørliten nedgang i oktober. Konsensus venter PMI på 52,4 i oktober, mens våre svenske kollegaer ligger såvidt lavere, med et anslag på 52,2, som er uendret fra september. Dette er likevel et nivå som er forenlig med at BNP fortsetter å vise moderat vekst, skriver makroøkonom Marius Hov i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets mandag.

LES MER:

<b>USA gir ut forsinket statistikk </b>

Følg markedene i DN Finans!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.