Flere nordmenn har mistet jobben i kjølvannet av finanskrisen, men vi har ikke opplevd noen eksplosjon i ledigheten som i mange andre land. Ledigheten er relativt lav her, men den øker fremdeles.
I januar økte den med 700 personer, justert for sesongvariasjoner. 85.100 er nå registrert som helt ledige hos NAV, en økning på 31 prosent fra ifjor.
Ledigheten er nå på 3,3 prosent av arbeidsstyrken. Ifølge både Bloomberg og Reuters var det ventet en vekst til 3,0 prosent i januar.
Mange langtidsledige
Det er nå mer enn dobbelt så mange arbeidsledige som har søkt jobb i et halvt til ett og et halvt år sammenlignet med i fjor. Mens antall personer som melder seg ledig, er omtrent på samme nivå som januar i fjor.
- Stadig flere går arbeidsledig lenge og en stor del av veksten i ledigheten skyldes at de som har gått ledige en stund sliter med å komme i jobb, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i en pressemelding.
Det har blitt færre ledige stillinger innen alle yrkesgrupper det siste året. Sterkest nedgang har det vært innen jordbruk, skogbruk og fiske, med 43 prosent, melder NAV.
Ikke flere Oslo-ledige siden 2005
Fylker med lav ledighet har opplevd størst vekst siste året, melder NAV. Ledigheten har økt mest i Rogaland, med 73 prosent. Deretter følger Akershus med 48 prosent og Møre og Romsdal med 41 prosent økning i ledigheten. Lavest vekst finner vi i Nord-Trøndelag, Nordland og Finnmark, alle med 4 prosent.
Samtidig som ledigheten øker lite i Finnmark, er den totalt sett høyest her med 4,2 prosent. Oslo følger hakk i hæl med 4,1 prosent.
- Vi må tilbake til juli 2005 for å finne en måned med flere helt ledige i Oslo enn nå. I løpet av januar registrerte 3. 813 personer seg som helt arbeidsledige hos NAV. Tilgangen på helt ledige i en måned har ikke vært så høy siden januar 2004, sier fylkesdirektør i NAV Oslo, Tom Daniel Ø. Sunde, i en pressemelding.
Lavest ledighet er det i Sogn og Fjordane med 2,5 prosent og Akershus og Møre og Romsdal, begge med 2,7 prosent.
Lavest fall i bygg og anlegg
Bygg og anlegg ble tidlig rammet av stagnasjonen i produksjonen. Januartallene viser at dette er sektoren med lavest nedgang i ledige stillinger, med seks prosent færre stillinger sammenlignet med januar i fjor.
Ledigheten er fortsatt høyest blant bygge- og anleggsarbeidere. I denne gruppen er ledigheten på 7,0 prosent.
Unge menn mest utsatt
Bransjefordelingen i ledigheten vises også igjen når man ser på hvilke aldersgrupper og kjønn som rammes hardest.
Ledigheten er høyest blant menn mellom 20-24 år. I denne gruppen er ledigheten på 8,0 prosent. Lavest ledighet har kvinner mellom 50 og 59 år, med 1,5 prosent. Ledigheten har det siste året økt mest for menn mellom 40-59 år.
Jevn økning i ledigheten
I desember steg ledigheten med 0,1 prosentpoeng til 2,7 prosent.
Fra oktober til november var utviklingen flat.
Venter fortsatt vekst
Nav varslet i begynnelsen av desember at ledighetsveksten i 2010 kommer til å bli lavere enn i 2009. I snitt kommer 80.000 nordmenn til å være arbeidsledige i 2010 og 2011. Det er i hovedsak arbeidsplasser i industrien som ryker.
Les: Industrien rammes kraftig
Også Statistisk Sentralbyrå spår at arbeidsledigheten kommer til å øke gjennom hele 2010.
Les:
- Jeg tror ledighetsveksten stopper
<b>- Ledigheten vil øke hele neste år</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.