Rente- og valutamarkedene fortsettes å preges av renteutviklingen på europeisk statsgjeld, og i dag holder både Frankrike og Spania obligasjonsauksjoner.
Ifølge flere kilder skal Den europeiske sentralbanken (ESB) ha fortsatt å kjøpe statsobligasjoner onsdag uten at de greide å gjøre særlige utslag markedsrentene, skriver nyhetsbyrået TDN Finans.
Under press
ESB er nå under press fra flere hold, hvor det fremmes at sentralbanken bør øke sin kjøpskapasitet av for statsobligasjoner til ”ubegrenset”.
Mens Frankrike ønsker økt involvering fra sentralbanken, mener Tyskland at EUs regelverk står i veien for slike tiltak.
Tyskland står imot
Ifølge DNB Markets skyldes den tyske motstanden blant annet frykt for at pengetrykking og faren for fremtidig inflasjon. Meglerhuset mener også at den tyske motstanden er en viktig årsak til at ESB står imot presset om ubegrenset obligasjonskjøp.
ESB mener på sin side at det er opp til europeiske politikere å løse krisen gjennom tøffe innstrammingstiltak og reformer.
"Alvorlig risiko" for smitte til USA
En melding fra det amerikanske ratingbyrået Fitch om den amerikanske banksektoren førte til store markedsbevegelser onsdag. Byrået skrev at amerikanske banker hadde en kontrollerbar eksponering mot stressede europeiske markeder, men advarte samtidig mot at videre smittefare utgjorde en ”alvorlig risiko” for banksektoren.
Ratingbyrået endret imidlertid ingen ratinger, men peker på at”risikoen for negative sjokk er stigende”.
Les også:
Advarer mot alvorlig risiko for smitte til USA
<b>Meglerkjemper skjuler potensielle tapsbomber</b>
Kraftig oppgang i spanske statsrenter
Både Frankrike og Spania holder auksjoner for sine statsobligasjoner i dag.
Spania var først ute. Landet plasserte 3,56 milliarder euro i 2022-obligasjoner til en rente på 6,975 prosent, og med en buddekning på 1,54, ifølge Bloomberg News.
Maksimal plassering i auksjonen var målsatt til fire milliarder euro.
Til sammenligning var buddekningen 1,76 ved forrige tilsvarende auksjon 20. oktober, mens renten var 5,433 prosent, ifølge TDN Finans.
- Resultatet var forferdelig. De klarte ikke å hente hele beløpet og buddekningen er svak, sier rentestrateg Achilleas Georgolopoulos i Lloyds til Reuters.
Les også: Krisehøy rente for Spania
De europeiske børsene reagerte med fortsatt nedgang etter at auksjonsresultatet ble kjent.
- Den pågående diskusjonen om å bruke ESB som brannmur mot den pågående krisen overskygger markedssentimentet, skriver Lloyds TSB Corporate Markets i en oppdatering ifølge Wall Street Journal.
Frankrike opplever også at landets renter stiger. En auksjon av obligasjoner med forfall i juli 2016 endte med en rente på 2,82 prosent, opp fra 2,31 prosent i en tilsvarende auksjon i oktober. I annenhåndsmarkedet stiger renten på femårige statsobligasjoner rundt 0,12 prosentpoeng til 2,81 prosent.
Skyhøye renter
Den italienske tiårige renten kom noe tilbake onsdag, men er i morgentimene opp to basispunkter til 7,02 prosent. De spanske rentene har også steget til rekordnivåer og er opp ti basispunkter til 6,49 prosent, som er det høyeste nivået for denne renten i eurosonens historie.
- Løsningen på Europas problemer er at Den europeiske sentralbanken sier ordet "unlimited"; at ESB annonserer at de kjøper statsobligasjoner fra alle stater i EU som har problemer helt ubegrenset. ESB har kjøpt 90 milliarder euro i italienske statsobligasjoner siden august, men i forhold til 1.900 milliarder euro, er støttekjøpene begrenset, sa sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB til DN.no for en uke siden.
Les også: <b>Her er løsningen som kan tvinge seg frem</b>
Små valutabevegelser
Det har vært små bevegelser i valutamarkedet torsdag hvor euroen har svekket seg en halv cent. Kronen er fremdeles under press og har etablert seg rundt 7,80. Den svekker seg også rundt tre øre mot dollaren til rundt 5,79.
Nordea Markets peker på at noe av kronesvekkelsen skyldes Norges Banks valutakjøp til oljefondet.
Handelsbanken Capital Markerts mener kronen kan svekke seg ytterligere mot euroen de nærmeste dagene så lenge usikkerheten rundt utviklingen i europeiske statsrenter dominerer bildet.
Det viktigste på makrokalenderen torsdag er sentimentindeksen for november fra Philadelphia Fed kl 16.00. I tillegg kommer det ukentlige tallet for nye søkere til arbeidsledighetstrygd i USA kl 14:30, ifølge TDN Finans.
Les også:
<b>Grenseløs gjeldskrise</b>
<b>IMF-leder trekker seg</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.