Leilighetsprisene i Oslo har steget med drøyt 30 prosent siden 2007, og det er rift om de mindre sentrumsboligene. Det er derfor jubel blant boligbyggerne når bystyret i Oslo nå endrer arealnormen for boligbygging.
Onsdag ettermiddag vedtok bystyret at reglene for nye boligprosjekter i sentrumsnære områder skal endres. Boligbyggere får bygge både flere og mindre leiligheter nært sentrum (se faktaboks).
- Vedtaket i 2007 er det dummeste boligpolitiske vedtaket kommunen noen gang har gjort. Disse endringene er en klar forbedring, sier Kjell Senneset i Prognosesenteret til DN.no.
- Ikke jag de unge
- Vi må la de som ønsker å bo sentrumsnært få bo i sentrum. Vi kan ikke jage byens unge til Mortensrud, sier Senneset.
Han og viser til det store antallet store leiligheter i Oslo.
- Vi har for mange store leiligheter her, og unge har ikke råd til disse. Hvis det nå bygges flere småleiligheter vil dette ha en prisdempende effekt på markedet, sier han.
Han mener det likevel ikke er nok til å tilfredsstille etterspørselen etter små boliger i Oslo, og mener markedet burde bli overlatt til seg selv.
- Jeg synes vi skulle opphevet arealnormen, og overlatt markedet til seg selv. Det er småboliger som trengs i Oslo.
- På tide
- Dette har vi gått og ventet på. Det er på tide med et sånt vedtak for å tilfredsstille etterspørselen i markedet, sier administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig til DN.no.
Han gleder seg over muligheten til å bygge flere småleiligheter.
- VI har advart mot dette siden 2007. Det er for mange store leiligheter på markedet. Dette vedtaket vil være positivt for yngre mennesker som vil inn i markedet. Det vil være lettere for førstegangskjøpere, sier Schumann.
Han er enig i at dette vedtaket vil dempe boligprisene i hovedstaden. Schumann er positiv, men han skulle gjerne hatt muligheten til å bygge enda færre store leiligheter.
LES OGSÅ: Prisrekord for landbrukseiendom i Norge
- Det er bra at vi slipper å bygge så mange store leiligheter, selv om vi hadde håpet at andelen store leiligheter som er påkrevd skulle synke.
- Vanskelig å selge stort
- VI har hatt problemer med å selge store leiligheter, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.
Likevel forstår han politikernes behov for regulering.
- Vedtaket er positivt, men de store leilighetene er vanskelige å selge. Jeg forstår likevel at politikerne er redde for at utbyggerne ikke bygger varierte boliger, sier Jæger.
LES OGSÅ: De vriene spørsmålene på visning
Også Jæger er enig i at vedtaket vil føre til en dempet prisvekst. Han ønsker nå å se flere høyhus fremover, og mener Bærum bør ta sin del av ansvaret.
- Målet vårt er å halvere reguleringstidene. Vi må bygge flere høyhus over hele byen. Bærum må også ta sin del av ansvaret. Bare se på Gjønnes t-banestasjon, det var en stor planleggingstabbe. Der har de masse plass, mye parkeringsplasser, men altfor få høyhus.
FrP og SV er imot
Det var kun Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti som snakket ut mot byrådets forslag.
Øystein Sjøtveit i FrP sa i bystyremøtet onsdag at han ønsket å avvikle normen om boligbygging.
LES OGSÅ: - Tre smarte kjøp i dagens boligmarked
- Markedet har greid seg uten norm nesten hele tiden. Mye av det vi etterspør nå kan ikke bygges, på grunn av denne normen. Hvilken effekt har normen hatt? Vi skulle få barnefamilier inn i byene. Har barnefamiliene etterspurt disse leilighetene? Nei. Det ville være lettere å bygge i denne byen uten en norm. Men vi må regulere, og det er leit, ordfører, sa en vemodig Sjøtveit under bystyremøtet.
SVs Andreas Behring synes ikke synd på utbyggerne som ønsker mindre regulering. Han støtter det gamle vedtaket fra 2007, og mener vi bør være fornøyde med det.
- Jeg synes ikke synd på utbyggerne. De gjør gode penger, selv med 2007-normer, sa han under bystyremøtet.
LES OGSÅ:
Varsler boligprisvekst mot null
Selger «tidenes dyreste» bit for bit
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.