Marine Harvest vil bruke tiden frem mot Cermaqs generalforsamling 21. mai til å skaffe tilstrekkelig oppslutning for å stanse Copeinca-kjøpet, sier styreleder Ole-Eirik Lerøy i Marine Harvest til TDN Finans torsdag.
Styrelederen sier at det ikke har vært kontakt mellom Marine Harvest og andre Cermaq-aksjonærer, men at de vil ta kontakt for å oppfordre dem til å stemme mot det foreslåtte Copeinca-kjøpet.
Vet om budet
Lerøy har heller ikke hatt kontakt med China Fishery Group i forbindelse med prosessen.
- China Fishery Group er en av verdens største sjømatselskaper. De er godt kjent med det vi har gjort, sier Lerøy.
Cermaqs foreslåtte oppkjøp av Copeinca vil kreve 2/3 flertall av oppmøtte stemmer. Nærings- og handelsdepartementet (43,5 prosent) og Folketrygdfondet (5,4 prosent) har «bekreftet sin intensjon om å stemme for».
Marine Harvest må dermed sikre at minst en tredel stemmer mot forslaget, noe de også kan gjøre ved selv å kjøpe flere aksjer i Cermaq.
- Det står vi fritt til. Om det blir gjort vil vi melde det i markedet fortløpende i forhold til eventuelle flaggegrenser vi måtte passere, sier Lerøy.
Kritisk til Hindar
På en pressekonferanse torsdag morgen påpekte Cermaq-sjef Jon Hindar at generalforsamlingen i Marine Harvest er to dager etter Cermaqs - og at det under Cermaqs generalforsamling fortsatt ligger forbehold i Marine Harvests bud, deriblant knyttet til due diligence.
Cermaq-aksjonærene kan dermed risikere å stemme nei til Copeinca-kjøpet, uten at Marine Harvest nødvendigvis gjennomfører Cermaq-kjøpet.
- Det er lite verdiskapende i den kommentaren fra Hindar. Selskapets styre kan bidra til å løfte våre forbehold ved å gi oss innsyn underveis. Det er veldig mye opp til Cermaq å sørge for at usikkerheten blir fjernet før aksjonærene tar stilling til Copeinca-kjøpet. Da kan usikkerheten være fjernet før Cermaqs generalforsamling, sier Lerøy.
- De forbeholdene vi har fått frem er minimale, og de har styret og ledelsen i Cermaq muligheten til å medvirke til å oppheve i forkant, sier han videre.
Uenige om strategien
Cermaq har signalisert at de ikke forstår hvorfor Marine Harvest mener det ikke er industrielt riktig å kjøpe Copeinca. Denne argumentasjonen er Lerøy uenig i.
- Det er lov å være uenige. Vi er uenige i de vurderingene som styret og ledelsen i Cermaq gjør i denne sammenhengen.
Lerøy mener det er fire tungtveiende argumenter for at Cermaq ikke bør kjøpe den peruianske fiskeoljeprodusenten:
- Det blir ikke mer fiskeolje og fiskemel i verden av at Cermaq kjøper Copeinca
- Dette er et helt nytt forretningsområde for Cermaq. Da er det alltid veldig stor risiko
- Andelen av fiskemel og fiskeolje i fiskefõr har falt de seneste årene.
- Ingen andre laksefõrprodusenter har kjøpt seg inn i råvareproduksjonen på denne måten
- Forskning og utvikling innen fiskemel og fiskeolje går på å selge merverdier på å selge mindre til laksefõr og mer til direkte humant konsum.
- Cermaq lurer på om dere kan ha andre motiver?
- For de som kjenner Marine Harvests styre og ledelse vet de at vi bidrar til verdiskapning i alt vi gjør. Vi mener at vårt forslag har en langt større verdiskapningspotensiale enn det som ligger i et kjøp i Peru. Vi ber om at vårt forslag blir vurdert som et alternativ til kjøpet i Peru. Vårt alternativ forelå tross alt ikke da Copeinca-alternativet ble lagt frem, sier Lerøy.
LES OGSÅ:
Cermaq avfeier budet fra Marine Harvest (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.