Utviklingen i ABG Sundal Collier er en god indikator på stemningen i aksjemarkedet.
En økning i bonuspotten til 190 millioner kroner for 2012, opp fra 130 millioner kroner året før, bærer bud om at pilene peker i riktig retning.
Og samtidig som meglerhusets inntekter per hode øker, og kostnadene per hode faller, stanset også inntektsfallet fra aksjer i fjerde kvartal i fjor for første gang på svært lenge.
Økt risikoappetitt
På en presentasjon tirsdag kunne ABG-topp Knut Brundtland tilfreds konstatere at utviklingen har fortsatt inn i 2013. Selv oppslutningen omkring meglerhusets kvartalspresentasjon var rundt det doble av normalt.
- Vi ser at risikoappetitten øker, sier Brundtland.
Mens ABG-sjefen kunne konstatere gryende vekst innen de fleste områder, lar imidlertid rushet innen fusjoner og oppkjøp (M&A) vente på seg.
company:asc
M&A kommer
Markedet har fortsatt ikke reist seg etter et aktivitetsfall på nærmere 40 prosent mellom 2010-2011, ifølge ABG.
Brundtland tror likevel at dette også er i ferd med å snu, og peker på Hakon Invests nylige kjøp av nederlandske Aholds 60 prosent med-eierandel i ICA-konsernet i Sverige for 17 milliarder kroner.
- Vi tror at M&A-aktiviteten kommer til å ta seg opp, sier han.
Av dem som lyktes best på oppkjøpsfronten i Norge i fjor var Orkla-sjef Åge Korsvold, som uten rådgivere kjøpte tann-og malerkostselskapet Jordan, og saus- og ferdigmatprodusenten Rieber & Søn, med flere.
Les også: Comeback-Korsvold rydder i rekordfart
Begge selskaper hadde blitt kurtisert av merkevarekjempen over tiår. Korsvold uttalte til DN.no i den forbindelse at det var i harde tider det var mulig å få til slik restrukturering.
Kursfall har stått i veien
Brundtland er ikke uenig i utsagnet, men opplever at det er ganske naturlige grunner til at M&A-markedet er der det er i dag.
Med lavere aksjepriser blir det også mindre på eierne, som gjerne har hengt seg opp i verdsettelser fra en tid der verden så annerledes ut, ifølge ham.
- Når aksjekursene faller blir det vanskeligere å bli enige om relativ verdsettelse fordi eierne opplever at de er underpriset, og da ønsker de ikke å emittere og la seg utvanne, sier Brundtland til DN.no.
Samtidig påpeker ABG-toppen at det heller har vært en sterk oppmerksomhet på kostnadskutt for å få opp selskapenes kontantstrøm, samt på intern konsolidering. Dermed har også inntektsveksten uteblitt.
Mindre forskjeller
Det vil nå endre seg, varsler han.
- Det starter med at aksjekursene går litt opp, slik at man bli mer villig til å gjøre transaksjoner basert på markedsverdi, man føler ikke det er så stor forskjell på markedsverdi og underliggende verdi. Så går volumene opp, som gjør at det er tilgjengelig kapital til å gjøre det, og så kommer behovet for vekst tilbake, sier Brundtland.
Likefullt mener han det ikke er lettere i morgen enn i dag å skape vekst.
- Men når forutsetningene for kapitaltilgjengelighet og prising er der, så kan du gjøre M&A. Og da blir det nøkkel for vekst, og det er dét vi tror, sier Brundtland.
Alternativ finansiering tilstede
ABG-toppen erkjenner også at knapphet på bankfinansiering, som ofte forutsatt av private equity-selskaper ved oppkjøp, også har bidratt til lavere M&A-aktivitet. Bankenes rolle er imidlertid godt erstattet, påpeker han.
- Blandingen av at aksjemarkedet kan ta større volumer, høyrenteobligasjonsmarkedet kan ta større volumer, og bedriftenes gode balanser og kontantbeholdning gjør at jeg tror at industrielle oppkjøp og fusjoner er det som kommer til å drive det like mye som private equity, sier Brundtland.
ABG Sundal bistod blant annet Rieber & Søn i salget til Orkla, Marine Harvest og Cermaq i salget av 42,6 prosent i AquaGen, samt Ambea, Triton og KKR i salget av helse-og omsorgsforetaket Carema i Sverige i løpet av fjerde kvartal ifjor.
Meglerhuset var også rådgiver i fjorårets børsnoteringer på Oslo Børs, Orklas kjemivirksomhet Borregaard samt boligbygger Selvaag Bolig.
- For oss er det ganske viktig at sekundærmarkedet øker da det underbygger børsnoteringsmarkedet, sier Brundtland.
ABG Sundal Collier-aksjen ASC er opp 1,52 prosent til 4,67 kroner, omsatt for fem millioner kroner på Oslo Børs tirsdag.
Les også:
Derfor knuser aksjer obligasjoner
<b>- Det er en betydelig forbedring</b>
<b>Nå våkner aksjehungeren</b>
Kostnadskutt ga bonus-løft for ABG-meglerne
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.