Acta-gründer Fred Ingebrigtsen er én av syv tiltalte i saken som omhandler kjøp og salg av Acta-aksjer gjennom en årrekke. I følge tiltalen skal det ha foregått innsidehandel, markedsmanipulasjon, brudd på meldeplikt og andre brudd på verdipapirhandelloven samt at Ingebrigtsen skal ha bevilget seg selv et ulovlig aksjonærlån fra Spring Gruppen.

- Ikke straffskyld for noe, skriver Fred Ingebrigtsen i en sms til DN.no om hva han kommer til å svare på morgendagens spørsmål fra dommer Richard Saue om straffskyld. I følge NTB kommer heller ikke de øvrige tiltalte til å erkjenne straffskyld.

Den ni sider lange tiltalen etterlater ingen tvil om at påtalemyndigheten i Rogaland mener Ingebrigtsen har vært en edderkopp i et nett der de øvrige tiltalte har handlet Acta-aksjer for ham - og på hans regning. Det store spørsmålet er hvordan politiet skal bevise påstanden.

Ingebrigtsen vedgår å ha lånt ut store summer til de øvrige tiltalte, hans vaktmester, en tidligere ansatt, forretningsforbindelser, til nær familie som halvbror og svoger. Han bedyrer samtidig at han ikke har vært involvert i deres aksjehandler.

Razzia
Saken ble kjent i mediene i juni 2008 etter at politiet gikk til razzia på åtte steder i Stavanger-området og Trondheim.

Etter tre år med etterforskning ble det tatt ut tiltale i juni 2011. Men siden det ikke fulgte med noen bevisoppgave da saken ble sendt til retten, nektet dommeren å beramme saken før påtalemyndigheten hadde gjort det loven krevde. Dermed gikk det ytterligere to måneder før den endelige tiltalen var klar.

Treg materie
Før den tid var saken i ett år i realiteten en kasteball mellom politiet i Stavanger og statsadvokaten i Rogaland. Årsaken var at statsadvokaten frafalt den delen av siktelsen som omhandlet mafivirksomhet, en siktelse som hadde åpnet for telefonavlytting. Etter frafallelsen måtte de delene av bevisene som var innhentet gjennom telefonavlytting falle bort.

Underveis har det vært mye mediestøy rundt saken. Ingebrigtsen og hans kone Ingrid Ottesen har reagert på den sendrektige etterforskningen. Økokrim valgte vekk saken av kapasitetshensyn da den opprinnelig havnet på deres bord. Derfor har saken blitt etterforsket av det lokale politidistriktet.

– Han (Fred Ingebrigtsen, red. anm.) har hatt innvendinger mot etterforskningen, og har mye på lager. Disse feilene, og de rettslige ufullstendighetene, er ikke reparert i prosessen, sier Bjørn Stordrange som forsvarer Acta-gründeren til NTB.

Ekteparet mener hele deres formue og forretningsimperium kollapset som følge av siktelsen og hendelsene som fulgte i kjølvannet av den.

Les også: Ingebrigtsen kan miste hus og hjem og Forlik i boks mellom Ingebrigtsen og Handelsbanken

Varsler gigantsøksmål
De har derfor varslet at de kommer til å saksøke staten og kreve erstatning for urettmessig straffeforfølgelse og konsekvensene det har fått. At beløpet blir høyt er det ingen tvil om.

- Beløpet vil være betydelig og langt overstige aksjonærlånet, sa Ottesen til Dagens Næringsliv sist høst. Aksjonærlånet hun referer til er de 87 millioner kronene politiet definerer som ulovlig aksjonærlån i tiltalen mot ektemannen.

Politiet har selv i et internt notat skrevet at erstatningssøksmålet kan komme på fra 400 millioner opp til 1 milliard kroner.

Største innsidesak?
I Stavanger-området omtales saken kun som Innsidesaken helt uten at det skaper forvirring om hvilken innsidesak man snakker om. Med syv tiltalte, et kobbel av advokater og en rettssal som er booket frem til utgangen av juni, er det ingen tvil om at dimensjonen er store. Sånn sett kan politiets egen karakterisering av dette som norgeshistoriens største innsidesak stemme.

Den strengeste straffen som er avsagt i en innsidesak i Norge til nå falt i Oslo tingrett rett før jul. Da ble Eltek-gründer Alain Angelil dømt til åtte års fengsel samt inndragning på over ni millioner kroner for brudd på verdipapirhandelloven og skattesvik. I den ikke rettskraftige dommen står det at innsidehandlene i seg selv kvalifiserte til mellom fire og fem års fengsel.

– Ingebrigtsen ser sterkt fram til å kunne gi en samlet og sammenhengende forkl#229 på de forhold han er trukket inn for, sier forsvarer Bjørn Stordrange til NTB. Han vil ikke si noe om hva Ingebrigtsen kommer til å forklare i retten, men opplyser at Acta-gründeren mener at politiet har begått feil i saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.