En gryende valutakrig er bakteppet når Det internasjonale valutafondet (IMF) og G7 nå møtes i Washington.
For et av de mest aktuelle temaene for diskusjon vil være det den brasilianske finansministeren først satte ord på i forrige uke: - Det pågår en valutakrig
Vil ha kinesisk valutareform
Slik striden om kursen på den kinesiske valutaen yuan lå som en skygge over toppmøtet mellom EU og Kina i Brussel onsdag denne uken, kan den bli det også denne helgen.
EU, i likhet med USA, mener yuan-kursen blir holdt kunstig lav for å fremme kinesisk eksport. EU har derfor bedt Kina innstendig om å la yuan-kursen styrke seg.
Under en pressekonferanse igår sa sjefen for Den europeiske sentralbanken (ESB) Jean-Claude Trichet at Kina bør implementere en valutareform og tillate en gradvis appresiering av yuanen.
Han sa også at valutakursene bør gjenspeile de fundamentale forholdene i økonomiene.
I juni sa kinesiske myndigheter at de ville åpne for en mer fleksibel valutakurs. Siden den gang har den omtrent ikke endret seg mot dollaren.
Advarer mot svekket samarbeid
Sjansene for at USA og EU skal nå frem til Kina er ikke ventet å være store. IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn advarte under et pressemøte torsdag mot valutakrig.
Han mener det er blitt mindre samarbeid i den globale økonomien.
- Svekket samarbeid er en trussel, fordi det ikke finnes noen nasjonal løsning på et globalt problem, sa Strauss-Kahn, ifølge Marketwatch.com .
Valutamarkedet kan beskrives som et nullsum-spill, der en valutas styrkelse vil føre til svekkelse i andre. Dersom myndigheter kunstig styrker eller svekker sin valuta for å stimulere egen økonomi kan det derfor føre til dårligere kår i andre land.
Farlig dynamikk
Strauss-Kahn kom med sine uttalelser etter at den amerikanske finansministeren Timothy Geithner anklaget Kina for å sette igang valutakrigen.
- Når store økonomier med undervurderte valutakurser aktivt hindrer styrking av valutaen oppmuntrer det andre land til å gjøre det samme. Dette setter igang en farlig dynamikk, sa Geithner.
Strauss-Kahn mener enkelte land nå oppfatter valutaen sin som et våpen.
- Valutakrig er garantert ikke bra for økonomien, sa Strauss-Kahn.
Les også: Strauss-Kahn advarer mot valutakrig
Tror ikke på noen avtale
Selv om det er ventet at valuta-problematikken blir diskutert denne helgen, er det ikke ventet noen bred enighet.
Strauss-Kahn har sagt at han "ikke tror det er stemning for noen avtale à la Plaza Accord".
IMF-sjefen referer til en avtale som ble inngått mellom Frankrike, Vest-Tyskland, Japan, USA og Storbritannia i 1985 på Plaza Hotel i New York. Avtalen gikk ut på å svekke dollaren mot japanske yen og tyske mark gjennom inngripen i valutamarkedene.
De to neste årene svekket dollaren seg 51 prosent mot yen, i stor grad på grunn av denne intervensjonen.
- Ikke press oss
Ifølge Marketwatch.com sier Strauss-Kahn at jo større innflytelse land som Kina (land fra emerging markets, red. anm.) får i det internasjonale pengefondet, jo større ansvar har de.
Onsdag advarte Kinas statsminister Wen Jiabao mot å presse landet for mye på valutakurspolitikken. Han lover imidlertid reformer.
- Ja, vi vil gjennomføre reformer, men ikke press oss, sa Wen Jiabao da han var på besøk i Brussel onsdag.
Han understreker at en rask styrking av yuanen vil gi risiko for sosial uro i Kina
Les: - Vi er ikke med på racet
Vil yte motstand
Russlands vise-finansminister Dmitry Pankin flagget sitt standpunkt da han i dag fortalte reportere i Washington at Brasil, Russland, India og Kina har slått seg sammen for å kunne ute "ganske sterk motstand mot grove forsøk på å øke kontrollen med valutakurser", melder Bloomberg.com.