Mens resten av verden har slitt i motbakke har Norge de siste årene vært en oase av økonomisk oppsving. Nå snur det.
- Norge er fortsatt annerledeslandet, men nå med motsatt fortegn, sier senioranalytiker Kjersti Haugland til DN.no.
Veksten dabber av
Ifølge DNB Markets oppdaterte makroanslag vil nemlig veksten avta i Norge i perioden 2014- 2016, mens andre industriland henter seg inn.
- Fastlandsøkonomien vokste med 3,5 prosent i 2012, det høyeste siden 2007. Veksten avtok mot slutten av året, skriver DNBS makroøkonomer i den ferske rapporten. I år venter de at at veksten vil bli på 2,6 prosent.
BNP fra Fastlands-Norge vil vokse med omkring to prosent i 2014-2016.
To drivere mister gass
Svært høye investeringer i oljesektoren har bidratt til den kraftige veksten i Norge de siste årene, men nå avtar veksten her. Det samme ser de i boligmarkedet. DNB Markets peker på at veksten i disse sektorene allerede har avtatt litt.
- Dette er en trend som kommer til å fortsette, sier Haugland.
I boligmarkedet tror DNB Markets at boligprisveksten vil dempes i løpet av året, og så stagnere i 2014. Deretter ser DNB Markets for seg at boligprisveksten vil avta.
Mens analytikerne i januar så for seg en boligprisvekst på 7,5 prosent, har de nå jekket estimatet ned til 6,5 prosent vekst. I 2014 tror de veksten blir på 2,0 prosent, mens den blir på minus 1,5 prosent i 2015 og - 1,0 prosent i 2016.
Mindre potensiale for vekst i oljeinvesteringene
De store oljeinvesteringen har kjørt veksten kraftig opp i Norge, og har store ringvirkninger til resten av økonomien. De neste årene vil imidlertid oljeinvesteringene avta, mener DNB Markets.
- Investeringsnivået på norsk sokkel er allerede historisk høyt, og det begrenser potensialet for videre vekst, sier Haugland.
I tillegg mener DNB Markets at utviklingen i oljeprisen vil legge en demper på investeringsviljen fremover.
- Oljeprisen skal ned de neste årene, og vi anslår at oljeprisen vil falle mot 90 dollar i 2020. Dermed blir det mindre attraktivt å investere for eksempel i Nordsjøen, sier seniorøkonomen.
Hun understreker at nivået på investeringene fortsatt er høyt, men at akkurat dette feltet blir en mindre synlig driver i norsk økonomi i årene som kommer.
Forbrukeren tar steget frem
Selv om dampen i to store drivere avtar, er bildet likevel ikke dystert for Norges del.
Etter et labert andre halvår 2012 henter nemlig forbruksveksten seg litt inn igjen.
- Det kan se ut som om forbrukerne blir mer kjøpevillige, sier Haugland.
DNB Markets makroøkonomer skriver i den ferske oppdateringen at forbruk er den viktigste driveren fremover, mens de negative bidragene fra utenrikshandelen avtar.
I år venter de at forbruket vil vokse med 3,2 prosent. Dette er imidlertid ikke nok til å veie opp for nedgangen i bolig- og oljeinvesteringene.
- Forbruket er den største komponenten på etterspørselssiden i økonomien, men det vi ser så langt er ikke nok til å fullt ut veie opp for det, sier Haugland.
Sjekk hva DNB spådde i januar: Nå snur det for norsk økonomi: Varsler ledighetshopp, lønnsstopp og lånepropp
<b>3 forhold som hindrer supervekst i verden</b>
<b>Når toppen neste år: Boligprisfallet rykker nærmere</b>
DNB Markets vekstanslag april 2013 (endring fra estimatene i januar i prosent)
BNP, prosentvis endring fra året før
Les også: Student avslørte økonommyte (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.