Rundt hvert eneste månedsskifte raser det inn PMI-indekser fra alle verdens hjørner. Denne månedens rush var en klar indikasjon på at industriaktiviteten verden over bremser opp.
- De siste 24 timene har slett ikke gitt så mye å juble for når det gjelder den globale økonomien, skriver sjefanalytiker Lars Christensen i Danske Markets om PMI-tallene som ble offentliggjort mandag:
- I Kina falt PMI-indeksen til 50,2 poeng i juni fra 50,4 måneden før.
- I eurosonen endte PMI for industrisektoren på 45,1 i juni, uendret fra måneden før.
- I USA endte ISM-indeksen for industrien på 49,7 i juni, ned fra 53,5 i mai.
En indeks under 50 viser fallende aktivitet i industrien.
Forventningsundersøkelser blant innkjøpssjefer, de såkalte PMI-indeksene, blir fulgt svært nøye i finansmarkedene verden over. Grunnen er enkel; de gir omfattende informasjon om hvordan aktiviteten i industrien har utviklet seg den siste måneden. Og de har vist seg å gi presis og pålitelig informasjon om utviklingen lenge før andre statistikker fanger opp endringer.
Håper på på QE3
Til tross for de svake tallene denne måneden har aksjemarkedene verden over utviklet seg positivt det siste døgnet. Ifølge Christensen i Danske Markets preger fortsatt resultatene fra EU-toppmøtet i forrige uke markedene. Samtidig gir den svake utviklingen i PMI-indeksene nytt håp om økte stimulanser fra sentralbanker verden over.
- Forrige ukes EU-toppmøte ser fremdeles ut til å hjelpe på stemningen i de globale aksjemarkedene, noe håpet for flere pengepolitisk lettelser fra Federal Reserve og ECB også gjør, skriver Christensen.
Det er ventet at den europeiske sentralbanken ECB kutter styringsrenten på møtet førstkommende torsdag. I tillegg håper markedene på at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve vil gjennomføre en ny runde med pengetrykking for å få presse ned lånerentene, øke likviditeten og dermed stimulere til økte investeringer og sterkere økonomisk vekst.
Den amerikanske ISM-indeksen er nå på det svakeste nivået siden midten av juni 2009 da USA var inne i sin siste resesjon. Dersom den viktige arbeidsmarkedsrapporten på fredag avslører nok en svak måned i sysselsettingen utenom jordbruket (nonfarm payrolls), øker sannsynligheten for at den amerikanske sentralbanken starter en ny runde med de kvantitative lettelsene, omtalt som QE3, mener valutastrateg Carl Hammer i SEB.
- De svake ISM-tallene, samt risikoen for at payrolls på fredag nok en gang viser jobbvekst langt under nivået for et stabilt arbeidsmarked, øker sannsynligheten for pengepolitisk stimulans fra Fed, skriver Hammer i en oppdatering tirsdag.
Under symbolsk grense
Ifølge Financial Times viser mandagens PMI fra KIna at den årlige økonomiske veksten i landet nå har falt under den symbolske grensen på åtte prosent i andre kvartal etter en årlig vekstrate på 8,1 prosent i årets første kvartal.
Svakere utvikling i den enorme kinesiske industrisektoren øker sannsynligheten for at myndighetene vil forsøke å få fart på veksten igjen.
Ifølge en kommentar i den statlige avisen China Securities Journal er det nå på tide å kutte bankenes reservekrav på et «betimelig tidspunkt» og med «passelig styrke».
Les også: Kina vil utfordre dollaren (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.