London (NTB-Reuters-AFP): Storbritannias statsminister David Cameron står overfor et betydelig partiopprør når Parlamentet mandag skal ta stilling til et forslag om folkeavstemning om EU.
Det regnes som sikkert at et flertall i Parlamentet vil si nei til kravet om en folkeavstemning om fortsatt britisk medlemskap i EU, og et vedtak i favør av forslaget ville uansett ikke vært juridisk bindende.
Likevel er avstemningen en utfordring for David Cameron, som i verste fall kan oppleve at opptil 85 partimedlemmer trosser partilinjen og stemmer for forslaget.
Selv har Cameron sving partipisken i et forsøk på å kvele opprøret, og partimedlemmer som ikke bøyer seg, risikerer å bli utestengt fra partiet.
Krever reforhandling
Det er de såkalte euroskeptikerne i Camerons parti De konservative som står bak opprøret mot partiledelsen. Mange euroskeptikere mener Storbritannia bør benytte seg av krisen i eurosonen til å få reforhandlet sin medlemskapsavtale.
Camerons tilhengere i partiet mener på sin side at debatten er en avsporing, og påpeker at både Storbritannia og resten av EU står overfor alvorlige problemer.
– Det er en stor feilprioritering at vi involverer oss i slik innadvendt navlebeskuelse, sier Malcolm Rifkind i De konservative til BBC.
Cameron har imidlertid gjort det klart at britene vil kreve sitt dersom det blir aktuelt å gjøre endringer i EUs «grunnlov», Lisboatraktaten, i forbindelse med EUs innsats for å styrke finanssektoren og få kontroll over gjeldskrisen i eurosonen.
– Enhver traktatendring gir Storbritannia en mulighet til å fremme sine nasjonale interesser, sier han.
Flertall mot
Liberaldemokratene, som er toryenes koalisjonspartner i regjeringen, og opposisjonspartiet Labour har begge varslet at deres medlemmer vil stemme mot forslaget om EU-folkeavstemning. Det regnes derfor som sikkert at forslaget vil bli nedstemt. Men dersom mange toryer stemmer for, kan saken likevel svekke David Camerons autoritet som partileder og statsminister.
Ifølge Reuters antas rundt 70 toryer å stemme for. AFP mener antallet kan bli så høyt som 85. De konservative har i alt 300 seter i Parlamentet.
I befolkningen er det bred støtte til kravet om en folkeavstemning om fortsatt medlemskap i EU. I en meningsmåling som er gjennomført for avisa Mail on Sunday, sier 61 prosent av de spurte at de ønsker en folkeavstemning.
Om lag halvparten av de spurte vil at Storbritannia skal reforhandle sin avtale om medlemskap i EU.
I alt 34 prosent av de spurte ønsker å trekke Storbritannia ut av EU, mens 44 prosent ønsker fortsatt medlemskap og 22 prosent svarer «vet ikke».
I Norge er nå motstanden mot EU rekordstor. Den siste målingen som ble publisert i dag, mandag, viser at fattige 18 prosent støtter norsk medlemskap: Sjokkmåling for eu-tilhengerne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.