Oppdatert artikkel.
Dommen fra Borgarting lagmannsrett på ett års fengsel blir dermed stående.
En måned av fengselsstraffen er ubetinget, slik at Einar C. Nagell-Erichsen må sone bak murene.
Må snakke med advokaten
Nagell-Erichsen var ikke kjent med beslutningen til Høyesteretts kjæremålsutvalg da dn.no ringte ham like etter klokken 12.30.
- Dette var jeg ikke klar over. Nå må jeg sette meg inn i saken og snakke med min advokat, så får vi se hva vi skal gjøre, sier Nagell-Erichsen til dn.no.
Investoren registrerer at beslutningen er endelig.
- Dette må vi bare ta til etterretning, foreløpig. Takk skal du ha, sier han før samtalen avsluttes.
- Lettelse oppi skuffelsen
Nagell-Erichsens forsvarer, advokat Olav Braathen, skulle gjerne hatt anken som var begrunnet med feil i lovanvendelsen behandlet i Høyesterett.
- Jeg synes det er synd at det blir en rettskraftig dom i en sak der den lovmessige begrunnelsen er såpass ufullstendig som den er i dette tilfellet, sier Braathen.
Han har ikke snakket med Nagell-Erichsen om å bringe saken inn for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, men han tviler på at det vil skje.
- Jeg tror han er innstilt på å legge saken bak seg. Nå er den over. Det ligger en form for lettelse i det, oppi skuffelsen, sier advokat Braathen.
Staten tar penger
Nagell-Erichsen må i tillegg til fengselstraffen finne seg i at staten inndrar nesten 2,1 millioner kroner.
Høyesteretts kjæremålsutvalg beslutning fra om at «Anken tillates ikke fremmet» betyr også at Økokrims motanke over straffeutmålingen ikke blir behandlet.
Økokrim hadde lagt ned påstand om tre måneders ubetinget fengsel og ni måneders betinget.
Økokrim tilfreds
- Vi er tilfreds med dommen og at domstolene vurderer dette som alvorlig, omtrent på linje med det vi har ment, sier førstestatsadvokat Trond Eirik Schea i Økokrim til dn.no.
- Dere ba om at tre måneder av fengselsstraffen skulle være ubetinget. Er dere skuffet over at dette ikke ble hørt?
- Vi hadde et standpunkt om mer ubetinget fengsel. Men, for det første, så er det ikke veldig stor forskjell mellom påstand og dom etter vårt syn. For det andre, dette er det domstolene som bestemmer, så får vi ta det som en veiledning, sier Schea.
- Blir lagt merke til
Han mener dommen vil få en viktig signaleffekt.
- Nå skal det ikke være i tvil for noen at innsidehandel er noe man kan komme i fengsel for. Det antar jeg det blir lagt merke til i markedet, sier førstestatsadvokaten.
Dette er saken:
Investor Einar Chr. Nagell-Erichsen satt på en betydelig aksjepost i daværende Finansbanken da han ble oppringt av Storebrand-rådgiveren Jan Petter Collier 16. desember 1998. Én uke senere kjøpte Nagell-Erichsen flere Finansbanken-aksjer gjennom Coutts Bank i Sveits. Lagmannsretten skriver at den finner det klart at de opplysninger som Nagell-Erichsen fikk var av en slik art at de var egnet til å påvirke kursen på aksjene i Finansbanken vesentlig . (Kilde: Dagens Næringsliv)
dn.no kommer tilbake med mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.