Sørkoreanerne rister på hodet over episoden da et Korean Air fly ble beordret tilbake til gaten fordi hovedeierens rasende datter ikke fikk servert macadamianøtter på en asjett, men måtte ta til takke med en pose.
Familiekontrollert
Korean Air Lines er det nasjonale flyselskapet i Sør-Korea og kontrolleres av konglomeratet Hanjin og familien til Cho Yang-ho – flyselskapets styreleder. Datteren Cho Hyun-ah har hatt flere stillinger i konglomeratet, blant annet i flyselskapet.
– Jeg klarte ikke å lære henne opp. Som far og styreformann beklager jeg dypt, sa faren foran kameraene, og bukket dypt, da «nøtteskandalen» var avslørt.
Unnskyldningen satt svært langt inne. I flere dager nektet flyselskapet og Hanjin-gruppen å kommentere hendelsen og beskrev den som et personalanliggende.
Sørkoreanske myndigheter igangsatte etterforskning etter at purseren valgte å stå frem på sosiale medier og fortelle sin historie.
– Jeg ble tvunget til å gå ned på knærne foran henne ombord på flyet og be om unnskyldning. Det er umulig å forestille seg hvor nedverdigende dette var hvis du ikke har opplevd det selv, sier purser Park Chang-jin til Kyunghyang Shinmun.
Han ble selv beordret til å gå av flyet sammen med et annet medlem av flybesetningen.
Salget av macadamianøtter er 12-doblet på det sørkoreanske handelsnettstedet Auction etter oppmerksomheten «nøtteskandalen» har ført med seg.
Det er ikke første gang familiemedlemmer av de dominerende sørkoreanske selskapene oppfører seg på denne måten. En person tilknyttet SK Group fikk en betinget fengselsstraff for å ha slått en fagforeningsaktivist med et balltre.
«Imperialistisk overgrep»
I mange år var det ingen som turte å kritisere eller offentliggjøre denne typen hendelser. Siden finanskrisen i 1997 og 1998 har myndighetene prøvd å få kontroll.
«I dette tilfellet er det ikke bare brudd på luftfartslovene. Dette er imperialistisk overgrep av en eierfamilie som oppfører seg som en keiserfamilie», skriver storavisen JoongAng Ilbo på lederplass.
Ifølge purseren forsøkte flyselskapet å få ham til å endre forklaringen og slette meldinger han hadde lagt ut på sosiale medier. Han ble lovet erstatning hvis hendelsen kunne forsvinne.
Også i selskaper som Samsung, LG, SK og Hyundai er det slektninger av grunnleggerne som fortsatt styrer med jernhånd. Lee-familien hos Samsung eier kun 1,53 prosent av aksjene i Samsung Group, men har kontroll via et intrikat krysseierskap, ifølge Fortune Magazine.
Eksperter er skeptiske til arvingene i de sørkoreanske chaebolene (familiekontrollerte selskapsgrupper).
– Tiden hvor du ble garantert en rolle i ledelsen og fikk makt kun fordi du var barn i en chaebol-familie bør være over, sier professor Song Won-geun i industriell økonomi ved Gyeongnam National University of Science and Technology til avisen Hankyoreh.
Andre mener at chaebolene må tilpasse seg og gjøre som andre internasjonale storselskaper hvor lederstillingene ikke automatisk føres i arv.
– Det er vanskelig for et selskap å overleve når familien opprettholder et imperialistisk ledelsessystem. Samfunnet har utviklet seg. Det samme må chaebolene gjøre, sier direktør Lee Byung-nam ved tenketanken LG Academy – eid av chaebolet LG Group – til avisen.
Les også på DN.no:
Ron (80) solgte 10 prosent av Apple for 800 dollar
- Vi er midt oppe i et historisk eksperiment som verden aldri har sett maken til
Vil helst ansette gravide (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.