- Dette er ett av de viktigste spørsmålene i vår tid, sier konsernsjef Eldar Sætre i Statoil.
Mandag la NHO-sjef Kristin Skogen Lund og LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen frem en rapport som handler om
hvordan vil skal sikre konkurransekraft i lavutslippssamfunnet.- Les mer her: Dette kan bli norsk næringslivs nye klimahverdag
Skogen Lund, Gabrielsen og Sætre er alle enige om at norsk næringsliv må være tidlig ute med grønne tiltak og løsninger, for å styrke konkurransekraft i et lavutslippssamfunn.
Verdensledende
Sætre understreker at han har én klar ambisjon.
- Statoil skal være en del av denne fremtiden, og vi skal være en viktig bidragsyter. Statoil skal bidra til løsninger på klimafronten, og vi skal være verdensledende, sier Sætre.
- Den globale produksjonen av fornybar energi må opp og vi må produsere olje og gass på en mer klimavennlig måte. Det er noe vi slutter oss fullt og helt til, sier han, og peker på at det må gjøres mer enn det gjør i dag.
Ifølge Sætre ser Statoil også etter nye muligheter for å produsere energi.
- Målet vårt er at denne nye delen av Statoil skal vokse, vokse raskere enn olje og gass og gi oss flere ben å stå på, sier han.
Sætre peker på at Statoil skal dra nytte av kompetansen selskapet allerede har fra olje og gass.
Konkurransefortrinn
Ifølge NHO-sjef Skogen Lund, er det grønne skiftet en oppgave som gjelder oss alle.
- Alle vil merke det, det gjelder forbrukere, bedrifter og myndigheter. Det handler om å gjøre mer, og ligge foran i endringer slik at du får et konkurransefortrinn, sier Skogen Lund til DN.
Hun peker på at det særlig er viktig for næringslivet å satse på nytenkende og grønne løsninger, nå som den økonomiske veksten bremses av oljesmellen.
- Når du står i en kostnadsreduksjonssituasjon kan det være fristende å kutte det nye, usikre, som ikke er så lønnsomt ennå, og satse på det som har vært og er lønnsomt. Heldigvis tror jeg mange bedriftseiere forstår at det nettopp er i perioder som nå, at det lønner seg å investere i det nye, sier Skogen Lund.
- En ser ofte at nedgangstider og skift faktisk trigger en nødvendig endring mot noe nytt, som på sikt har blitt veldig lønnsom, legger hun til.
Løfte norsk næringsliv
Også LO-nestleder Gabrielsen trekker frem at Norge må stå i spissen for å redusere utslippene. Han mener vi er godt posisjonert, da vi allerede har strenge klimakrav.
- Denne satsingen skal bidra til å skape flere nye arbeidsplasser, enn det den vil redusere. Hovedhensikten er å skape større konkurransekraft, flere nye arbeidsplasser, men også å løfte norsk næringsliv i en global sammenheng, sier han.
Ifølge Gabrielsen må det gis nok markedsstimulans og nok muligheter til at næringslivet kan være konkurransedyktige, innenfor et lavutslippsregelverk som dytter næringslivet i riktig retning.
- Det å være tidlig ute, det å være i forkant som mye av norsk industri allerede er, vil være et stort konkurransefortrinn i årene som kommer. Det handler om å bygge konkurransekraft, sier han.
Lite imponert
Leder Frederic Hauge i miljøstiftelsen Bellona var også tilstede ved fremleggelsen av NHO og LOs rapport.
- Jeg er veldig lite imponert over dette, sier han til DN.
Hauge trekker frem flere problemstillinger han mener burde ha vært nevnt i rapporten. Blant annet hvor stort potensial vi har for å skape mange tusen arbeidsplasser innenfor batteriøkonomien i fremtiden.
- De snakker for eksempel om at olje og gassvirksomheten vil vare i flere tiår fremover. Jeg begynner mer og mer å lure på hva flere tiår er. Jeg synes Eldar Sætre faller fullstendig gjennom her i dag, med å være ekstremt lite konkret, sier han.
Selv er Hauge klar på hva han mener er den største problemstillingen.
- Mangel på både privat og offentlig risikokapital inn i miljøteknologi. De sier at innovasjon og forskning bør endres, men de er veldig lite konkrete på hvordan det skal gjøres, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.