Stein Erik Hagen har flyttet mesteparten av formuen til datteren i Sveits - og har dermed spart 250 millioner kroner i formuesskatt, forteller DN lørdag:

Sparte 250 mill. – sikret makten dnPlus (for abonnenter)

I Sveits sitter dermed Caroline Hagen Kjos (31) dermed på en bokført formue på over 11 milliarder kroner. Det betyr at hun har passert Katharina Andresen (20), datter av Ferd-eier Johan H. Andresen, på listen over de rikeste norske kvinnene.

Ferd-arving Katharina Andresen (20)
Ferd-arving Katharina Andresen (20) (Foto: GORM K GAARE)
(for abonnenter)

I 2009 solgte Caroline Hagen Kjos sin omstridte praktgård på Sørum og flyttet til Sveits sammen med broren Carl Erik. Stein Erik Hagen la ikke skjul på at hovedårsaken var den norske formuesskatten.

Det nye huset fant hun i Wollerau i kantonen Schytz, som markedsfører seg som en av kantonene i Sveits med lavest inntekts- og formuesskatt. Der er hun nå registrert bosatt med mannen Christer Kjos og to barn.

 

Da hun flyttet, sto Caroline Hagen Kjos oppført med en ligningsformue på 2,2 milliarder kroner.

Siden er stadig mer av familieformuen flyttet til henne, ved at hun har overtatt aksjer og selskaper som søsknene og faren har sittet med. I tillegg har familien opprettet selskaper i Sveits og overført midler dit.

Den norske familieformuen besto ved årsskiftet av bokførte verdier på nær 12,5 milliarder kroner. Klart størst verdi har aksjeposten på nær en fjerdedel av Orkla. Familieselskapene eier også Jernia-kjeden, netthandelsselskapet Komplett og interiør-kjeden Kremmerhuset.

Eier 90 prosent

Året etter flyttingen til Sveits overtok Caroline søsterens Camillas 30 prosents eierandel i hovedselskapet Canica. «Gaven» ble anslått til 2,7 milliarder kroner fra søsteren Camilla Hagen Sørli, som har valgt å bli boende i Norge.

Caroline ble dermed klart største eier i hovedselskapet Canica hvor nær 90 prosent av familieformuen er plassert.

– Jeg er fortsatt eier, men de har flyttet ut, og jeg ønsket ikke å flytte ut. Da måtte jeg overføre en del verdier til søsteren min. Det var det gunstigste, sa Camilla til DN i 2010.

Ifjor fikk Caroline overført 97,5 prosent av aksjene i farens holdingselskap Tvist 1, som eier ti prosent av Canica. Hagens mest betrodde medarbeider Nils Selte betegnet det som «del av et generasjonsskifte».

I sommer gjennomførte Hagen-familien den siste store overføringen. Frem til da satt lillebror Carl Erik med 30 prosent av aksjene i Canica. I slutten av juli ble hans eierselskap overtatt av Caroline, som dermed ble eier av 99,75 prosent av hovedselskapet Canica.

Nekter å gi fra seg kontrollen  

Med sin eierandel på 30 prosent i Canica Investor, sitter Caroline Hagen Kjos på verdier som ved årsskiftet var bokført til over 11 milliarder kroner.

Far bestemmer

Stein Erik Hagen sammen med døtrene Caroline (til venstre) og Camilla. Foto: Terje Bendiksby,
Stein Erik Hagen sammen med døtrene Caroline (til venstre) og Camilla. Foto: Terje Bendiksby, (Foto: NTB scanpix)
Men selv om hun nå eier over 90 prosent av familieimperiet, må Caroline Hagen Kjos pent følge farens pipe. Selv om han bare sitter med 0,25 prosent av Canica, er det han som sitter på de tre avgjørende aksjene som gir ham over 70 prosent av stemmene.

Mange shipping- og oljeformuer har falt betydelig i løpet av året, men for Hagen-familien har året vært en opptur. Orkla-aksjene har steget over 20 prosent i verdi, og familiens andel prises nå til 15,5 milliarder kroner.

Med en formue med bokførte verdier på 11 milliarder kroner, har Caroline Kjos Hagen nå passert Ferd-arving Katharina Andresen, datteren til Johan H. Andresen med en anslått formue på drøyt ti milliarder kroner.

John Fredriksens formue på rundt 100 milliarder kroner ligger i stiftelser, dermed eier ikke hans døtre noen stor andel. Trond Mohns søster, Marit Mohn Westlake, realiserte sin andel av familiens pumpeselskap som ble solgt til Alfa Laval for 13 milliarder kroner ifjor, men er ikke i nærheten av å nå opp til Caroline Hagen Kjos.

Helene Odfjell, stor eier i boreriggselskapet Odfjell, har sett sine verdier smuldre opp.

Les også:

100.000!  

"Vil den ekte Terje Ness være så snill å komme tilbake?"

Finansmann om Miljøpartiet De Grønne: - En gjeng suppehuer(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.