Noen land har strenge fengselsstraffer og tilmed dødsstraff for narkotikaforbrytelser, andre har gått langt i liberalisering og har avkriminalisert rusmidler til eget bruk.

Avstanden er stor mellom ulike land, og Høie vil jobbe for å finne felles grunn ved å legge vekt på situasjonen for rusmisbrukerne når FN skal diskutere internasjonal narkotikapolitikk i april.

– Norge skal jobbe aktivt for å unngå en polarisering i den internasjonale diskusjonen om narkotika. Helseperspektiv og skadereduksjon er viktige strategier og brukerne må involveres i utvikling av politikk på alle områder, sier Høie til NTB.

Tirsdag møtte han interesseorganisasjoner på rusfeltet til et møte. Innspillene tar han med seg når FNs narkotikakommisjon møtes i Wien i mars og videre til FNs spesialsesjon om narkotika i New York i april.

– Urealistisk narkotikamål

FN-møtet skal vedta et sluttdokument med status for verdens narkotikaproblemer. Landene skal se på hvilke utfordringer man skal ta tak i fram mot 2019, da det skal forhandles om en ny handlingsplan.

Den forrige spesialsesjonen i FN fant sted i 1998 under mottoet «Vi kan oppnå en narkotikafri verden». Høie mener man dette er urealistisk.

– Det internasjonale arbeidet mot narkotikaproblemer har til tider vært preget av for stor optimisme, med håp om resultater som ikke er oppnådd, sier han.

Han understreker at Norge vil markere tydelig motstand mot dødsstraff, og at menneskerettigheter skal ligge til grunn for narkotikapolitikken. Diskusjonen må også dreie seg om bedre oppfølging av rusavhengige og helsehjelp i stedet for straff.

Krav om avkriminalisering

Under møtet fikk Høie overrakt et krav om avkriminalisering av narkotika til eget bruk her i landet, undertegnet av blant andre Venstre-leder Trine Skei Grande og tidligere Frp-leder Carl I. Hagen.

Høie er uenig i at legalisering av rusmidler er veien å gå her hjemme, sett fra et folkehelseperspektiv. Men Norge vil ha en pragmatisk holdning om det skulle komme på bordet i de internasjonale samtalene.

– Flere land ønsker avkriminalisering av narkotika til personlig bruk. Konvensjonene er ikke til hinder for en slik tilnærming, og vi vil ikke motsette oss slike initiativ, sier Høie.

– Fagre ord

Fagre ord til tross – Norge er langt fra å være noen spydspiss i det internasjonale arbeidet, mener Ina Roll Spinnangr, styremedlem i Foreningen human narkotikapolitikk.

– Det er trist. Det er et gap mellom det Høie sier og det han står for politisk. Han snakker om skadereduksjon, samtidig som han er mot brukerrom der man kan røyke heroin, og han er prinsipiell motstander av heroin i behandling, sier Spinnangr.

– Norge er langt fra verdensledende, vi henger langt bak mange land i Europa og også USA, sier hun.

Les også: Full krise for oljenasjon: - Utrolig tøft

Mini-suver skal erobre Norge

To hendelser vil være som magneter på den norske kronen

 

Se DNtv: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her er den største publikumsmagneten på bilmessen i Genève:

Her er den største publikumsmagneten på bilmessen i Genève
Bugatti Chiron blir verdens raskeste bil.
00:46
Publisert: