Det som startet som en finanskrise for fire år siden, har siden utviklet seg til en gjeldskrise, og er nå i ferd med å bli en politisk krise, noe som understøttes av valgene i Hellas, Frankrike og lokalvalgene i Italia og Tyskland.
De neste 6-18 måneder vil vi se bunnen for den økonomiske veksten, en politisk prosess ute av kontroll og tegn på et politisk mandat for forandring, skriver Saxobanks sjeføkonom Steen Jacobsen i en gjestekommentar i business.dk.
Jacobsen mener dette gir fantastiske muligheter for investorene og alle andre, da vi ofte glemmer at verden ikke vil gå under denne gangen heller.
Sjeføkonomen mener kriser ofte utvikler seg i tre faser.
Fase 1: Benektelsen: Kjennetegnes ved en oppfattelse av at "alt er de andres skyld". Vi lever som før og later som alt er fint. Denne fasen varte ifølge Steen Jacobsen fra 2008 til 2011.
Fase 2: Protestfasen: Her begynner vi å finne unnskyldninger og syndebukker for det som ikke skjedde i fase 1. Fase 2 preges også av sosial uro, som imidlertid dypest sett er basert på frustrasjon over status quo. Vi vil fortsatt ikke innse nødvendigheten av forandringer.
Fase 3: Mandat til forandring: Saxobanks sjeføkonom mener vi fortsatt ikke er kommet til denne fasen, selv om vi kanskje er nær. Jacobsen skriver at det siste mandat han kan huske er gitt til noen, var til Margaret Thatcher i 1979, da hun overtok "Europas syke mann" med manglende konkurranseevne, sterke fagforeninger og høy arbeidsløshet.
Sjeføkonomien skriver at disse fasene er viktige å forstå for investorer og bedriftsledere, da de forklarer og gir gode muligheter til å forstå markedet, vekst og fremtiden.
I fase 3 begynner markedene å falle som følge av manglende kreditt, manglende offentlig forbruk og generelle problemer med selskapens inntjening på grunn av lav vekst som presser marginene og antall arbeidsplasser.
Denne fasen er nettopp startet, avslutter Steen Jacobsen sin gjestekommentar.
Les også:
Slik sparer du når det er uro i økonomien
<b>- USA og Japan risikerer galopperende lånekostnader og gjeldskrise</b>
<b>- Japan har mistet livsviljen</b>
<b>Frykter kollaps i Japan</b>
<b>Varsler 20 års nedtur for vanlige folk </b>
<b>Tror verden ender i krig og total finanskollaps</b>
(2009)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.