– Vi må fortsette å styrke vårt felles forsvar, sier NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen om Jens Stoltenbergs nye jobb.

NATO markerte tirsdag alliansens utvidelser østover i Europa fra fem, ti og femten år tilbake og brukte dagen til å forsikre medlemslandene i Russlands nabolag: Solidariteten landene imellom gjelder som aldri før.

– NATO-solidaritet er basisen for hele militæralliansen, sier Brende (H) på utenriksministermøte i Brussel.

Ministrene ber nå den militære ledelsen planlegge tiltak som kan styrke NATOs felles forsvar. Det blir lagt opp til flere øvelser og utplassering av foreløpig uspesifiserte «militære ressurser» østover.

På alvor

– Det er viktig å ta bekymringene fra de baltiske landene og Polen på alvor. Nå skal det utredes ulike tiltak, sier Brende og ser for seg et klarere militært NATO-nærvær i de fire landene i tiden fremover.

De konkrete planene er først klare om noen uker, men flere av alliansens land har allerede styrket flypatruljeringen i Estland, Latvia og Litauen.

Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski ber om utplasserte soldater.

NATO har videre satt foten ned for praktisk samarbeid med Russland både sivilt og militært og fordyper heller samarbeidet med Ukraina. Ukrainerne skal få mer eksperthjelp fra NATO, som lover å bistå i reformeringen av det ukrainske forsvaret.

Baser?

Ett av spørsmålene som har kommet opp de siste dagene, er om NATO bør gå bort fra langvarig praksis og nå opprette permanente baser i de nyere medlemslandene mot Russlands grense.

– Nei, vi trenger ingen NATO-soldater på grensen til Russland, sier Nederlands utenriksminister Frans Timmermans avvisende.

– Det er ikke på tale i dag å utrede permanente baser. Det det er snakk om, er å svare på bekymringen fra de baltiske landene, sier Brende om NATOs planer for alliansens forsvar.

Soldater ved grensen

NATO fordømmer igjen Russlands inngripen i Ukraina. Vestlige ledere stoler foreløpig ikke på meldingene om russerne har begynt å trekke soldater bort fra Ukrainas østgrense.

– Beklageligvis kan jeg ikke bekrefte at Russland trekker tilbake sine soldater, sier NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

– Vi har hørt noen uttalelser og rykter om Russland som trekker soldater tilbake fra østgrensen til Ukraina, men vi har ikke sett beviser for det, sier britenes utenriksminister William Hague.

Gjenstår å se

Det gjenstår å se hva Russland planlegger, understreker Brende.

– Tilsynelatende trekkes det nå soldater bort fra den ukrainske grensen. Så gjenstår det å se om dette er starten på en politisk dialog for å roe situasjon med Ukraina, eller om det bare er et taktisk tilbakeskritt, sier Brende til NTB i Brussel.

Ifølge utenriksministeren har det vært 20.000– 40.000 russiske soldater ved den ukrainske grensen. «Uhørt og uakseptabelt», sier Brende.

– Jeg tror ikke vi skal ha noen illusjoner om Russlands mål når det gjelder Ukraina, de ønsker et regime i Kiev som er Russland-vennlig, sier Brende.

Les også:
Fikk napp til slutt
Rekordstor søking til jobber som ikke krever master
Geolog: Tre ting som er viktigere enn klimadiskusjonen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.