– Terrorisme kan ikke tolereres eller rettferdiggjøres i noen form. Det er riktig av NATO å drøfte situasjonen som er oppstått ved alliansen grense, sa Stoltenberg i en kort innledning tirsdag formiddag.

Det ekstraordinære møtet i NATOs faste råd, som består av NATO-landenes ambassadører, holdes på oppfordring fra Tyrkia.

Ba ikke om forsterkninger

Den tyrkiske regjering viser til artikkel fire i NATO-traktaten som gir et medlemsland anledning til å konsultere de andre medlemmene når grenser trues og sikkerheten er under press. Tyrkia har brukt denne muligheten tre ganger tidligere.

NATOs faste råd drøftet tirsdag den spente situasjonen i grenseområdene på Tyrkias anmodning. Etter det halvannen time lange møtet sa generalsekretær Jens Stoltenberg at Tyrkia ikke ba om forsterkninger, men hadde redegjort for de tiltak som allerede er satt i verk.

– Vi hilser Tyrkias økte innsats i kampen mot IS velkommen. Alle medlemsland støtter Tyrkia i denne kampen, forsikret Stoltenberg.

Suruc-angrep

Foranledningen til hastemøtet i Brussel er terroraksjonen i tyrkiske grensebyen Suruc mandag for vel en uke siden.

En ung tyrkiske statsborger, angivelig med tette bånd til IS, utførte en selvmordaksjon som tok livet av 32 mennesker, i all hovedsak unge kurdere som forberedte en solidaritetsaksjon i den utbombede syriske byen Kobani, rett på andre siden av grensen.

Få dager senere innledet Tyrkia en luftkrig både mot IS i Syria og mot den kurdiske separatistgruppen PKK i Irak.

Få forventninger

Det er ikke ventet at Tyrkia vil be om støtte fra fly eller bakkestyrker, men at møtet i Brussel først og fremst er en anledning for tyrkiske myndigheter til å gi sin versjon av det som skjer i de destabiliserte grenseområdene mot Syria.

Da han kunngjorde at møtet skulle holdes, sa Stoltenberg at NATO følger utviklingen nøye og står solidarisk med medlemslandet Tyrkia.

Tyrkia har allerede trappet opp det militære samarbeidet med USA i kampen mot IS. Tyrkerne har sluttet seg til den amerikanskledede bombingen av IS-stillinger i det nordlige Syria og har gitt amerikanske kampfly anledning til å bruke flybasen Incirlic som utgangspunkt for toktene mot IS.

Bryter fredssonderinger

Tyrkias president Tayyip Erdogan kunngjorde tirsdag at tyrkiske myndigheter avbryter fredsprosessen med kurderne. Denne ble innledet mot slutten av 2012, da det ble oppnådd en slags forståelse med den fengslede PKK-lederen Abdullah Öcalan.

Siden 2013 har det vært forholdsvis rolig, og Tyrkia har ikke åpent gått ut mot PKK-stillinger. Nå er denne fasen øyensynlig over.

– Det er ikke mulig å videreføre en prosess med militante kurdere som undergraver nasjonal enhet og integritet, sa Erdogan tirsdag. Han forsikret at kampen mot terrorisme skal fortsette med full styrke.

Erdogan la til at han tror «sikkerhetssonen» som USA og Tyrkia skal ha blitt enige om å opprette i Nord-Syria, vil bane vei for at 1,7 millioner syriske flyktninger som er i Tyrkia, kan vende hjem.

Les også på DN.no:

Slik reagerer analytikerne på Statoil-resultatet

Statoil spår oljepris på 80 dollar fatet i 2018  

Tusenvis av studenter i boligkø i hovedstaden  

Se DNTV:

Kjemper for skatteparadis i Europa

Kjemper for skatteparadis i Europa
På en liten flekk land mellom Serbia og Kroatia drømmer noen om å skape sitt liberalistiske paradis.
01:50
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.