Den lille Stillehavsøyen Nauru var en gang et av verdens rikeste land. Nå nærmer landet seg kanten på stupet etter at et USA-basert hedgefond krever tilbake obligasjonsgjeld Nauru misligholdt allerede på 1980-tallet, skriver Financial Times.

En rekke av landets midler er holdt i den australske banken Westpac, der det amerikanske fondet nå har begjært midlene frosset. Nauru har omtrent 14.000 innbyggere og er en av verdens minste nasjoner.

- Virkeligheten er at uten tilgang på midlene i disse kontoene vil ikke myndighetene i Republikken Nauru lenger kunne fungere, sa landets finansminister David Adeang i retten denne uken.

Denne saken er ikke ulik det Argentina nylig gikk gjennom, da et hedgefond krevde inn gjeld Argentina misligholdt. Saken endte landets andre konkurs på 14 år.

Les mer om dette her: Argentina ikke enige med kreditorer

Krever inn 230 millioner

Det er hedgefondet Firebird Global Master Fund som har tatt Nauru for retten. Etter å ha kjøpt opp Naurus statsobligasjoner da de ble tatt på børs i Japan på 1980-tallet, misligholdt Nauru gjelden.

Hedgefondet mener å ha gitt Nauru «en rekke sjanser til å forhandle om gjelden», men de har altså ikke kommet til enighet. Øynasjonen advarer nå at myndighetene i landet ikke vil kunne betale offentlige ansatte eller opprettholde helsevesenet og andre nødvendige tjenester hvis ikke bestemmelsen omgjøres.

Hedgefondet, krever på sin side at staten skylder fondet omtrent 170 millioner kroner. En australsk forretningsmann, David Argyle, krever også landet for omtrent 50 millioner kroner. Naurus brutto nasjonalprodukt er omtrent 72 millioner dollar, eller 463 millioner kroner.

Nauru motkjemper nå rettens kjennelse, og krever immunitet fra retten siden det er statlige midler og ikke kommersielle.

«Boom and Bust»

Nauru var en tysk koloni frem til 1968, da landet fikk sin selvstendighet. Den lille øystaten på drøye 21 kvadratkilometer opplevde sine beste år på 1970-tallet. Landet opprettet en svært lukrativ gruveindustri som følge av landets høye fosfatreserver.

1975 var landet BNP per person nest høyest i verden, kun slått av Saudi Arabia. På 1990-tallet kollapset derimot landets gruveindustri. Landet tok opp store lån og ble tvunget til å selge unna utenlandske eiendeler. Landet har blant verdens høyeste andel overvektige og diabetikere. Omtrent en tredel avd en voksne befolkningen er arbeidsledig.

 - De ble rike av å selge fosfat, men brukte ikke pengene på en klok måte. Under gruve-«boomet» sluttet folk å fiske, gå på skole og få en utdannelse, sier geografiprofessor John Connell ved Sydney University til Financial Times.

Han forklarer videre at miljøskader etter gruvedriften har gjort landet ufruktbart og landet nærmer seg et punkt der den eneste bærekraftige løsningen er en masse-emigrasjon.

Fordømt av USA

I 2002 fordømte USA Nauru som et «internasjonale hvitvaskingssenter» og forbød amerikanske selskaper å drive forretninger med landet.

Landet har bedret seg i de senere år, men ligger fortsatt helt på toppen i verden når det gjelder finansielt hemmelighold.

Les også: Rapport om hemmelighold i finansnæringen:<br/>Her er verstingene  

Ifølge den asiatiske utviklingsbanken (ADB) har Nauru en nærmest ikke-eksisterende privat sektor, lite land som kan brukes til jordbruk, begrenset tilgang til rent drikkevann, ekstremt høy gjeld og få inntektskilder.

Les mer om statlig mislighold på DN.no:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.