Sykefraværet var 6,4 prosent i fjerde kvartal i fjor. Det er stabilt sammenlignet med samme periode året før. Fraværet har imidlertid økt for kvinner og sunket for menn.

Det legemeldte sykefraværet var i fjerde kvartal 7,1 prosent for kvinner, mens det for menn var 4,0 prosent. Fraværet blant kvinner har økt med 2,0 prosent fra fjerde kvartal 2013 til samme kvartal i fjor. For menn gikk sykefraværet ned med 0,9 prosent, viser tall fra Nav.

Blant kvinnene økte sykefraværet mest i aldersgruppene mellom 45 og 54 år. Blant menn var nedgangen størst blant de yngste.

Sykefravær grunnet psykiske lidelser eller det som blir kalt allmenne og uspesifiserte plager, har økt. Den vanligste årsaken til sykefravær er fortsatt muskel- og skjelettlidelser, men har det vært en liten nedgang.

Færre egenmeldinger

Fra tredje til fjerde kvartal i fjor var det imidlertid en nedgang i sykefraværet fra 6,6 til 6,4 prosent. Årsaken er færre egenmeldinger, ifølge Nav.

Det legemeldte sykefraværet ble i denne perioden redusert med 0,8 prosent, mens det legemeldte fraværet gikk ned med hele 13,6 prosent, viser tallene som er sesong- og influensajustert.

– For høyt

Da den første IA-avtalen ble inngått i 2001, var det et mål at sykefraværet skulle gå ned med 20 prosent. Dette målet er ennå ikke oppnådd. Sykefraværet har nå gått ned med 11,5 prosent siden 2001.

– Sykefraværet er fortsatt på et for høyt nivå, og det er derfor viktig at alle parter jobber for å få redusert det, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Andelen graderte sykefravær har ligget stabilt det siste året. Nav-direktøren mener bruken av gradert sykmelding bør økes.

– Arbeid er generelt bra for helsa, og gradert sykmelding er ofte bedre enn å være helt sykmeldt. Derfor er det viktig å legge til rette på arbeidsplassen, slik at flest mulig kan være på jobb selv om de har helseutfordringer, sier Lystad

 

Les også: Asia i dag: Vil tvangsfusjonere selskaper og skape globale giganter

- De fikk Nobelprisen, men jeg fikk pengene

USA i dag: Rekordbonuser på Wall St.  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.