Sent tirsdag avslutter Stortinget den lange og omfattende runden om IKT-reform i  Nav - som ga budsjettoverskridelser og store forsinkelser.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite har gjennomført to høringer om saken. Som kjent gikk Nav-direktør Joakim Lystad også av underveis.

I komiteinnstillingen fra sent i mai stiller alle stortingspartiene seg bak kraftig kritikk av forberedelser og gjennomføring av første trinn i Navs data-reform. Store deler av denne ble innledet under forrige regjering.

Men et flertall - opposisjonen pluss KrF og Venstre - bebreider også dagens statsråd Eriksson for å ha overlatt for stor del av ansvaret for reformen til  ledelsen i Nav. Statsråden med øverste ansvar for Nav får kritikk for ikke selv gått tilstrekkelig inn i styring og organisering av reformen.

"Nav-direktørens avgang må dermed sees også som en dom over manglende oppfølging fra departementets side" skriver dette flertallet.  Høyre, Frp og Senterpartiet mener det er urimelig med slik kritikk mot Erikson, men mindre mot de tidligere arbeidsministrene.

Feil og budsjettsprekk

En samlet stortingskomite mener det har vært svikt i planarbeidet med Navs store datareform allerede fra oppstarten flere år tilbake.

"Komiteen viser til at Nav påtok seg et stort ansvar for selve implementeringen av IKT-reformen, samtidig som ambisjonsnivået fra Navs side var svært høyt.  Komiteen mener det kan synes som ambisjonsnivået ikke sto i forhold til faktisk evnen til å planlegge og gjennomføre en realistisk IKT-modernisering", heter det.

Det reises også spørsmål ved om etatens såkalt "bestillerkompetanse" ved kjøp av store tjenester har vært tilstrekkelig. Politikerne frykter at slike problemer kan gjelde hele statsadministrasjonen og anbefaler ny gjennomgang av spørsmålet.

Kvalitetssikringssystemet som er brukt får også kritikk.  Det gjør likeens habilitetsproblemer fordi et selskap ble sittende med rollen både som leverandør og rådgiver da dataproblemene i Nav ble åpenbare.

Budsjettsprekker blir påtalt.  Spesielt reagerer stortingspolitikerne en betydelig endring i kostnadsestimatene på bare tre måneder - fra daværende Nav-direktør Lystads forklaringer i november 2014 til februar 2015.  Politikerne misliker også sterkt at budsjettsprekker ble kjent gjennom medieomtale, særlig i DN - ikke ved informasjon fra etat og regjering til Stortinget.

Den omfattende kritikken og de avsluttende Stortingsdebatten tirsdag kveld ender likevel bare med pålegget om at regjeringen nå må vise Stortinget grundige planer for hvordan det skal gå bedre fremover.  For alle partier legger også stor vekt på at det er svært viktig for store deler av befolkningen at Nav virker hele tiden og uten avbrytelser i sine mange dataprogrammer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.