- Det er ikke oljeingeniørene i Rogaland jeg er mest bekymret for. Jeg er mest bekymret for de mange ungdommene som ikke har fullført videgående skole, og blir stående utenfor arbeidsmarkedet, sier Nav-direktør Sigrun Vågeng i et foredrag under fagforeningen Akademikernes inntektspolitiske konferanse.
Vågeng peker på at de med høyere kompetanse ofte finner seg jobb igjen relativt raskt, mens Nav ser at unge sliter i større grad.
Temaet for konferansen er modernisering, produktivitet og sysselsetting. Vågeng trekker frem at vi er inne i et arbeidsmarked ulikt noe Norge har opplevd tidligere, som et resultat av oljekrisen som har påvirket norsk økonomi det siste halvannet året.
Advarer mot å «låse seg fast»
Hun oppfordrer de mange tusen nye arbeidsledige nordmennene å ikke låse seg fast til samme bransje som de har jobbet i over lang tid.
- Ta med kompetansen dere har opparbeidet og utforsk nye bransjer og sektorer. Det er viktig i det røffe og ruskete arbeidsmarkedet vi er i nå, sier Vågeng. (Saken fortsetter under).
Ifølge NAV er 93.300 nordmenn uten arbeid. Anslag fra DNB viser at over 30.000 oljejobber er borte siden oljeprisfallet begynte.
BAKGRUNN: Nå er mer enn 30.000 oljejobber borte
- Forutsetningen for et velfungerende arbeidsmarked er at de kloke hodene finner de riktige jobbene. I dag er det mer utfordrende enn for bare noen få år siden, sier hun.
Støtter oppmyking
- Et så todelt marked, og en så massiv innvandring har vi ikke sett før. Det krever mye å få det til, sier hun.
NAV anslår at rundt halvparten av de over 30.000 innvandrerne som er kommet til landet å være aktuelle for det norske arbeidsmarkedet.
Nav-direktøren advarer mot å innføre ordninger og incentiver i så stor skala at man låser fast det norske arbeidsmarkedet i en situasjon som ikke er bærekraftig.
Les også:
Sør-Afrikas økonomi på randen av stupet
Ekspertgruppe varsler skatt på 65 prosent
Asia i dag: Kan bli fire ganger verre enn subprimekrisen
Se på DNtv: