– Vi føler at verden ser litt annerledes ut nå enn for 12 - 18 måneder siden. Den usikkerheten vi ser i dag kan gi utslag i svakere resultater i tiden fremover, sier eiendomssjef Karsten Kallevig i NBIM (Norges Bank Investment Management), som forvalter Oljefondet.
Oljefondet presenterte torsdag fondets første eiendomsrapport.
DN skrev forrige måned at Oljefond-sjef Yngve Slyngstad ikke er spesielt begeistret for eiendomsmarkedet. Høyre priser gjør at eiendomsforvalterne sitter på gjerdet.
– Vår strategi har ikke vært å kjøpe eiendommer du snakker om på cocktail-party, sier Kallevig.
Ser til Asia
Rapporten gir en oversikt over eiendomsinvesteringer i det unoterte markedet, altså utenfor børs. Drøyt 75 prosent av eiendomsinvesteringene er unotert.
– Åpenhet om forvaltningen er viktig, og i det unoterte markedet er mindre informasjon tilgjengelig for allmennheten. Med denne rapporten ønsker vi å forklare hvordan vi investerer i unotert eiendom og hvordan investeringene forvaltes, sier Kallevig.
Oljefondets mest kjente eiendomskjøp er handlene i prestisjegatene Regent Street i London og Champs-Élysées i Paris. Fondet har også startet investeringene på USAs østkyst – New York, Boston og Washington D.C.
Stortinget ga grønt lys for eiendomskjøp i 2010. Samme år kjøpte fondet eiendom i en av verdens mest kjente handlegater, Regent Street i London. Ifjor høst åpnet fondet lokalkontor i Tokyo og Singapore.
– Vi har ikke kjøpt noe i Asia ennå, sier Kallevig.
Fondet startet med tre ansatte i 2011. Seks år senere jobber det nå 122 personer med eiendom i Oljefondet. Eiendom utgjorde drøyt tre prosent av fondet i første kvartal i år.
Markedsverdien av Oljefondets eiendomsportefølje var 235 milliarder kroner i slutten av 2015.
Eiendomsporteføljen steg med ti prosent i 2015. De børsnoterte eiendomsaksjene steg med nær åtte prosent, altså vesentlig mindre enn de unoterte investeringene.
Siden oppstarten i 2011 har porteføljen hatt en årlig avkastning på 6,9 prosent.
På selgeren
I forrige uke valgte for første gang Oljefondet å selge unna eiendom. Fondet solgte en andel på 50 prosent av to logistikkeiendommer i Spania gjennom samarbeidet med logistikkselskapet Prologis.
Oljefondet kjøpte eiendommene i Zaragoza og Valencia for 20,6 millioner euro i 2013 og solgte for 25,1 millioner euro, tilsvarende omkring 244 millioner kroner.
– Det vi har sett i eiendomsmarkedet er at det ser ut som det er færre kjøpere og like mange selgere, uten at prisene egentlig har korrigert seg. Det betyr at for oss også er det et egnet tidspunkt å sette seg litt på gjerdet, sa Slyngstad til DN i mars.
Finansminister Siv Jensen (Frp) la frem stortingsmeldingen om Oljefondet i mars. Der foreslo hun å fjerne målet om at eiendomsinvesteringene skal utgjøre fem prosent. Siv Jensen øker grensen for eiendom i Oljefondet
I stedet økes maksgrensen til syv prosent innen unotert eiendom.
Les også:
Feil og sommel har kostet Nav 676 millioner kroner
Westerdals tilbyr 50 mill. til tidligere elever (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.