Fysikerne høstet jubel og stående applaus da de presenterte de nye funnene ved laboratoriet utenfor Genève onsdag.

– Vi har nådd en milepæl i vår forståelse av naturen, erklærte CERN-sjefen Rolf Heuer.

Nye undersøkelser må til for å avgjøre nøyaktig hva forskerne har funnet. Men Heuer slår fast at det er funnet en ny partikkel som oppfører seg i overensstemmelse med teorien om Higgs' boson.

– Oppdagelsen baner vei for mer detaljerte studier som krever et større statistisk tallmateriale. De vil avgjøre den nye partikkelens egenskaper og trolig kaste lys over flere av universets mysterier, spår Heuer.

 

– Største på over hundre år
Fysikere over hele verden fulgte spent med da de nye resultatene fra CERN ble presentert i et foredrag onsdag morgen. Norske Are Reinert Rachløw mener oppdagelsen er det største som har skjedd i partikkelfysikken på over hundre år.

– Higgs-bosonet kan fungere som en fyrlykt som vil vise forskerne veien til flere nye partikler, sier Rachløw, som befinner seg på en fysikkonferanse i Melbourne i Australia hvor de siste resultatene fra CERN blir diskutert.

– Jeg vil beskrive stemningen her som lettere oppskjørtet, sier fysikeren til NTB.

To muligheter
Ifølge Rachløw finnes det nå to muligheter: Enten har forskerne ved CERN bekreftet at Higgs-bosonet eksisterer og at det oppfører seg som forventet. Det vil være en revolusjonerende oppdagelse som styrker mange av teoriene i fysikken.

Alternativet er at de har funnet en ny partikkel som oppfører seg litt annerledes enn man trodde bosonet ville gjøre – noe som vil være et enda mer oppsiktsvekkende resultat.

– Uansett er dette det største som har skjedd i partikkelfysikken siden oppdagelsen av elektronet, sier Rachløw til NTB.

Elektronet ble først påvist av britiske fysikere i 1897.

Spretter champagnen
Bosonet er oppkalt etter den britiske fysikeren Peter Higgs, som i 1964 la mye av grunnlaget for jakten på partikkelen. Han var selv til stede ved CERN-laboratoriet onsdag.

– Jeg hadde aldri trodd at dette ville skje i min levetid. Nå vil jeg be familien min om å legge noen ekstra flasker champagne i kjøleskapet, sa Higgs ifølge nyhetsbyrået AFP.

De siste dagene har teoriene svirret om hva som var i vente fra CERN. Ryktene har gått om at Higgs-bosonet – også kjent som «gudspartikkelen» – endelig var blitt funnet.

Hadde det vist seg at det ikke fantes noen partikkel med egenskaper som minner om dem Higgs beskrev på 1960-tallet, måtte forskerne ha skrevet om mange av teoriene om universets begynnelse og virkeligheten som omgir oss.

Brikken som manglet
Letingen etter Higgs' boson er avgjørende fordi partikkelen har vært den siste manglende brikken i den såkalte standardmodellen – en omfattende teori som binder sammen ulike deler av fysikken.

Forskerne mener Higgs-bosonet kan gi oss svaret på mysteriet om hvorfor universet i det hele tatt har masse. Bosonet er blitt kalt gudspartikkelen fordi det er så sentralt i fysikken, og samtidig så hemmelighetsfullt.

De nye oppdagelsene er gjort i CERNS nye partikkelakselerator Large Hadron Collider.

I denne 27 kilometer lange underjordiske tunnelen prøver forskerne å gjenskape Big Bang-lignende tilstander ved å få protoner til å kollidere i noe som ligger nær lysets hastighet. På den måten har de forsøkt å mane fram Higgs' boson. (©NTB)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.