Hovedindeksen på Oslo Børs falt mot slutten av mandagen og endte ned 0,8 prosent. Et nytt oljefunn i Barentshavet så tidligere på dagen ut til å løfte både Statoil og seismikkaksjene. Renewable Energy Corp falt tross sterke installeringstall fra Tyskland.
Etter å ha ligget i pluss store deler av dagen, falt Statoil i likhet med hovedindeksen mot slutten til negativt terreng. Dette til tross for meldingen om et nytt oljefunn i samme lisens som Skrugard. Funnet, som har fått navnet Havis, anslås til 200-300 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter og er dermed av samme størrelsesorden som Skrugard.
Les mer: Statoil med nytt storfunn
DNB Markets estimerer verdien av Havis-funnet til 1,50 kroner pr Statoil- aksje, og påpeker samtidig betydningen av funnet for andre selskaper med eksponering mot Barentshavet.
Av andre oljeselskaper trekker meglerhuset frem Lundin Petroleum som det med mest eksponering til Skrugard/Havis-området.
Les også: Storfunnet kan øke Statoils børsverdi med 6 mrd.
TGS-Nopec (TGS) og Electromagnetic Geoservices (EMGS) er ifølge DNB Markets de seismikkselskapene som ligger best an for salg av multiklientdata fra området, selv om ”flere av de aktuelle kjøperne allerede sitter med de data de ønsker”.
TGS steg 1,7 prosent, mens EMGS sluttet opp 0,2 prosent.
Seismikk i vinden
Petroleum Geo-Services (PGS) snudde også fra pluss til minus, ned 0,52 prosent. Aksjen var den fjerde mest omsatte aksje på Oslo Børs mandag.
Analytikere TDN Finans snakket med antok at seismikk steg på nyheten om at Statoil har gjort ytterligere et oljefunn i Barentshavet.
- Det er vanskelig å regne kroneimplikasjonene for seismikkselskapene, men det man vet er at aktiviteten på norsk sokkel vil øke og at seismikk er de som vil merke det først, sier Ole Andre Hagen i Fondsfinans til TDN Finans mandag.
En annen analytiker TDN Finans har snakket med viser til at funn som Havis og Skrugard kan generere mer interesse blant oljeselskapene for å by på blokker i lisensrundene som omfatter Barentshavet og Norskehavet.
- Da vil i så fall de seismikkselskapene som har data der oppe kunne selge disse til flere oljeselskaper. Videre vil det, etter lisensrunden, generere mer etterspørsel etter kontraktseismikk, sier analytikeren.
Kontraktseismikk utgjør rundt 70 prosent av virksomheten til PGS.
Danske Markets-analytiker Jo Henrik Eriksen har et positivt syn på utviklingspotensialet i PGS fremover.
- Med økende aktivitet i Vest-Afrika, Brasil og Mexicogulfen, og fortsatt høy aktivitet i Nordsjøen, tror vi markedet for seismikkbåter kan bli stramt over Nordsjøsesongen i år, sier han. Ifølge Eriksen vil spesielt Mexicogulfen ha stor effekt på markedet.
- Aktiviteten i regionen vil gradvis normaliseres og vi venter at 8-12 båter vil jobbe der i år mot bare to båter i fjor, sier analytikeren videre. PGS sluttet på 67,55 kroner per aksje, ned 0,52 prosent.
Anbefaler Rec - men aksjen stupte
SEB Enskilda har Renewable Energy Corp. som en aksjene det anbefaler i sin morgenrapport mandag og trekker frem at det ble gjennomført et rekordhøyt antall solarinstallasjoner i Tyskland i desember.
Det føderale solarindustrilobbynettverket (BWS-Solar) meldte tidligere om 7,5 gigawatt nye solinstallasjoner i Tyskland i 2011, opp fra 7,4 GW i 2010, hvor desember 2011 alene stod for 2-3 GW.
Meglerhuset mener den høye aktiviteten i desember, tross vanskelig tilgang på finansiering, er drevet av mildt vær, lave priser og subsidiekuttet på 15 prosent fra 1. januar 2012.
Videre trekkes det frem at prisene på silisium ser ut til å stabilisere seg mellom 30-35 dollar pr kilo for tier-1-produsenter.
”Kinesiske produsenter synes spotpriser på 30 dollar pr kilo er ok, men ønsker ikke å pushe prisene høyere, for å holde mindre produsenter som har stengt nede kapasitet ute av markedet. Med priser over 25 dollar pr kilo bryter ikke selskapet lånebetingelsene og aksjen er billig”, skriver meglerhuset.
Swedbank First Securities venter at globale solarinstallasjoner vil vokse med fire prosent i 2012. På basis av denne antagelsen ser meglerhuset et binært utfall for Rec, hvor salgsvolumet enten vokser med global vekst, eller vokser med mer enn global vekst.
Det første scenariet fordrer salgsvolumvekst på mer enn fire prosent med full silisium og panelproduksjon i 2012. Videre ventes det at lagrene vil reduseres.
Det andre fordrer salgsvolumvekst på fire prosent og at ferdige varer på lager selges. Produksjonen skaleres ned i samsvar, som fører til høyere produksjonskostnad. Meglerhuset antar en gjennomsnittlig salgspris som er fem prosent høyere enn i scenario én.
Ifølge Swedbank First Securities har selskapet nå 7,3 milliarder kroner i ubenyttede kredittfasiliteter og ingen noen store avdrag før mars 2013, mens majoriteten av lånet er i 2014.
Meglerhuset venter en ebitda-bidrag fra Rec Silicon på 502 millioner kroner i fjerde kvartal 2011 og 282 millioner kroner i første kvartal 2012.
For Rec Wafer og Rec Solar ser meglerhuset et negativt ebitda-bidrag i fjerde kvartal på henholdsvis 177 og fem millioner kroner, mens de i første kvartal venter henholdsvis -80 og -48 millioner kroner.
Rec-aksjen falt 4,84 prosent til 3,50 kroner.
Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,87 prosent til 389,09 poeng.
Les: Super «ukelønn» for Fredriksen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.